зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Березня 2020
Солідарна підтримка профспілок України
25 лютого глобальний профспілковий рух організував акцію солідарної підтримки профспілкам України, які борються проти законопроектів про працю та профспілки, що порушують основні конвенції МОП, національне та європейське законодавство.

Під час дня дій #HandsOffUkraineUnions (руки геть від українських профспілок) профспілкові активісти в різних країнах світу направили в українські посольства листи протесту, вимагаючи, щоб Президент відкликав законопроект про працю, що підриває права трудящих і свободу об'єднання.

Захід співпав з високопоставленою місією МКП-ЄКП, яка перебувала в Україні з 25 по 27 лютого. Члени місії, а також представники Федерації профспілок України та Конфедерації вільних профспілок України (КВПУ) зустрілися з міністром економіки Тимофієм Милованова, головою парламентського комітету з питань соціальної політики Галиною Третьякової, головою парламентського комітету з інтеграції України в ЄС, главою делегації ЄС в Україні, національним координатором МОП, Омбудсменом і представниками Федерації роботодавців.

Представництва ЄС і МОП в Україні підготують детальні звіти із зазначенням положень законопроекту про працю, що суперечать конвенціям МОП і європейському законодавству.

За словами генерального секретаря ЄКП Луки Вісентін, Милованов і Третьякова чітко запевнили місію в тому, що угода з профспілками буде досягнута. Членам місії також повідомили, що Уряд візьме до уваги результати діяльності тристоронньої робочої групи, щоб забезпечити відповідність законопроекту конвенцій МОП та Угоді про асоціацію Україна-ЄС.

Нинішня реформа законодавства розглядається як пряма атака на права профспілок в Україні, спрямована на знищення профспілкового руху. Тому місія звернулася до МОП з проханням проаналізувати і оцінити і законопроект про профспілки.
28 лютого представники IndustriALL, МКП, PSI і IUF зустрілися з двома високопосадовцям Постійного представництва України при ООН в Женеві. Група передала лист, адресований Президенту України, висловивши стурбованість і вимоги щодо законопроекту.

Заступник генерального секретаря IndustriALL Кемаль Озкан зазначає:
"Ми закликаємо Уряд України виконати обіцянки, дані під час роботи місії глобальних союзів. Ми і в подальшому будемо надавати солідарну підтримку українським профспілкам, щоб забезпечити дотримання прав працівників і профспілок у відповідності з основними стандартами МОП ".

По матеріалам сайту IndustriALL