зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

17 Січня 2020
Нарада в профільному Міністерстві
16 січня поточного року представники Профспілки працівників вугільної промисловості України провели зустріч в Міністерстві енергетики та захисту довкілля України з заступником Міністра Станіславом Ковалевським та радником заступника Міністра Олександром Зоріним. На початку зустрічі заступник голови Профспілки Андрій Зимін окреслив коло питань, які в першу чергу турбують представників шахтарських профспілок.


Зокрема, це питання виплати поточної заробітної плати та погашення наявних богів з неї, а також налагодження збуту вугільної продукції та здійснення відповідних розрахунків за видобуте вугілля.

Відповідаючи на поставлені запитання радник Міністра Олександр Зорін зазначив, що на даний час заборгованість по заробітній платі складає 1млрд . 166 млн. грн. і виникла вона у зв’язку із закупівлею вугілля та електроенергії за кордоном, які в рази дешевші за вітчизняні. І як наслідок- українські шахти залишилися без роботи, а шахтарі без заробітної плати. За словами радника Міністра на даний час введена заборона на імпорт вугілля та електроенергії з-за кордону.

Профспілкові лідери висловили обурення стосовно невиконання Указу Президента №874/2019 від 2 грудня 2019 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення енергетичної безпеки», яким передбачається вжиття до 1 січня 2020 року вичерпних заходів щодо погашення заборгованості та виплати заробітної плати працівникам вугледобувних підприємств державної форми власності, запобігання виникненню такої заборгованості в майбутньому, а також щодо укладення договорів з реалізації та відвантаження вугілля, яке накопичилося на складах таких вугледобувних підприємств.

Також Олександр Олексійович зазначив, що на наступному тижні буде вирішено питання стосовно розрахунків «Центренерго» з вугледобувними підприємствами за відвантажене вугілля.

Під час зустрічі було обговорено проект Концепції реформування вугільної галузі, якій було представлено 15 січня поточного року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу і запропоновано профспілкам долучитися до розробки даного документа.

Народний депутат України Руслан Требушкін, якій пізніше долучився до даної зустрічі запропонував законодавчу підтримку у вирішенні питань шахтарів.