зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

20 Листопада 2019
Звернення керівників вугільних профспілок до керівництва Держави
У зв'язку з критичною ситуацією, яка склалася в паливно - енергетичному комплексі України та необхідності вжиття невідкладних заходів на виправлення ситуації у вугільному секторі економіки Держави керівники вугільних профспілок України Віктор Турманов та Михайло Волинець направили звернення до Президента України, голови Верховної Ради України та Прем'єр-міністра України .

У зверненні зазначається:

Від імені всіх українських шахтарів, просимо звернути увагу, що в цей час вугільна промисловість України стоїть перед історичним вибором: бути чи не бути. І від того, які саме рішення і подальший напрямок дій приймете Ви, як керманичі українського народу, залежить чи буде робота і можливість забезпечувати свої родини 70-ти тисячам українських шахтарів, або вони будуть змушені шукати можливість заробляти на життя за межами своїх міст, селищ і сіл та навіть за кордонами нашої країни. Чи будуть надходити податки до бюджетів шахтарських регіонів, або ж вони стануть пустелями - без доріг, шкіл та лікарень.

Наразі, наша країна активно розвивається, запроваджує кращі європейські практики та ринкові принципи роботи шляхом прийняття відповідних законодавчих та нормативно-правових актів. Так, Європейська модель ринку електроенергії, що запрацювала в Україні з 1 червня 2019 року, мала надати потужний поштовх для росту ефективності всіх ланок генерації електроенергії, щоб усі постачальники могли вільно конкурувати, мати єдині та прозорі правила для роботи. Передбачалося, що наші українські виробники матимуть рівні можливості для експорту та імпорту ресурсів на суміжні ринки Європи, і що споживачі та виробники матимуть добрі можливості для ефективної взаємодії.

Проте, новий ринок поки не виправдав сподівань, тому що він запрацював з багатьма обмеженнями, які зводять нанівець усі засади конкуренції. До того ж, нововведена система практично керується «вручну» і фактично нищить вітчизняного виробника, що безпосередньо стосується і шахтарів, які видобувають вугілля для українських теплоелектростанцій.

Можна прямо зазначити, що нині існуючий ринок електроенергії фактично паралізував вугільну промисловість країни. Про це свідчать чисельні звернення до центральних галузевих органів вугільних профспілок від трудових колективів та місцевих профспілкових організацій всіх шахтарських регіонів України.

Порушується система надійного забезпечення вугледобувних підприємств електроенергією, що особливо стосується державних підприємств. При наявності значної заборгованості за спожиту електроенергію при нестачі необхідних фінансових ресурсів на її оплату та відсутності на цей час сталого збуту вугільної продукції (особливо високозольної) наразі вже здійснюється припинення енергопостачання багатьох вугледобувних підприємств, в результаті чого стається не просто зупинка вугільного виробництва, а відбувається шляхом затоплення руйнація основних фондів (гірничих виробок, обладнання, механізмів, тощо), що призводить до подальших незворотних екологічних наслідків із значними виробничими та фінансовими втратами.
Шахтарі також стурбовані ситуацією, пов'язаною зі стрімким зростанням імпорту електроенергії з Російської Федерації, добовий обсяг постачання якої в листопаді місяці у порівнянні з жовтнем збільшився в три рази і складає 12 млн. Квт-год. При цьому, немає ніяких квот, лімітів, обмежень імпорту електричної енергії в країну. І цей необмежений імпорт повністю заміщує потребу у нашому вітчизняному вугіллі, яке стає зовсім непотрібним.

Як наслідок, теплові станції не купують вугілля українського виробництва, а вугільні підприємства не отримують необхідні кошти, в тому числі і для виплати та підвищення заробітної плати, борги з якої на сьогодні складають більше 500 млн. грн. і на кінець року перевищуватимуть 1 мільярд гривень.

Якщо імпорт остаточно зробить працю шахтарів непотрібною, то без роботи і грошей на життя залишаться десятки тисяч людей та сотні тисяч їх рідних і близьких. А надалі закономірно спорожніють місцеві бюджети, і не буде за що фінансувати витрати по всіх напрямках діяльності.

Попереду – неминуча загроза енергонезалежності усієї країни. Ми ризикуємо стати повністю залежними від країн, що будуть постачати нам паливо та електрику. Вони будуть диктувати ціни, умови постачання. І тоді, коли ми і не будемо мати жодної альтернативи, ціни будуть рости день за днем.

Про всі ці негаразди та існуючі виклики і загрози у вугільному секторі економіки неодноразово зазначалося нами в листах до Президента України, Кабінету Міністрів України та до Верховної Ради України. Про це було наголошено і на особистій зустрічі з Прем'єр-міністром України 8 листопада 2019 року. Проте, дієві наслідки з вирішення порушених питань досі відсутні.

Вважаємо за необхідне невідкладно прийняти відповідний законопроект щодо внесення змін до Закону України « Про ринок електричної енергії» , а також Кабінету Міністрів України прийняти відповідні рішення щодо урегулювання нових ринкових відносин на енергоринку України в інтересах українських виробників і споживачів шляхом збалансування та запровадження на ньому додаткових допоміжних послуг.

Ми віримо в те, що сьогодні в української влади є дієві можливості виправити ситуацію і просимо здійснити необхідні заходи, які б допомогли переломити наявний стан справ.

Сподіваємося на Ваш особистий розгляд та невідкладне вирішення порушених питань.