зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

23 Жовтня 2019
Президія ЦК Укрвуглепрофспілки прийняла рішення про проведення акції протесту.
Сьогодні, 23 жовтня, відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. На порядку денному було розглянуто питання « Про ситуацію на підприємствах вугільної промисловості та дії Профспілки». В роботі Президії взяли участь заступник Міністр енергетики та захисту довкілля України Станіслав Ковалевський, керівник вугільно-промислового департаменту Міністерства Олексій Владиченко.

Про ситуацію на підприємствах вугільної галузі доповів голова Профспілки Віктор Турманов. Зокрема він зазначив, що вразливим і соціально значущим залишається питання виплати заробітної плати, заборгованість з якої станом на 21 жовтня 2019 року складає 1 154,7 млн. грн. В цілому зарплатні борги шахтарям складають приблизно 48,0% від зарплатних боргів по всій промисловості України. У своєму виступі профспілковий лідер зазначив, що прийняття Парламентом Урядового законопроекту №2283 від 17.10.2019 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік», яким передбачається додаткове збільшення видатків по програмі «Реструктуризація вугільної галузі» на збалансування фінансового стану державних вугледобувних підприємств та забезпечення фінансовими джерелами для виплати заробітної плати шахтарям, а також недопущення відключення шахт від електропостачання в сумі 1 млрд. грн. не вирішує питання своєчасної виплати заробітної плати до кінця року. Питання оплати за використану електроенергію залишається зовсім відкритим. Також у своєму виступі голова Профспілки порушив питання стосовно закриття шахт. Зокрема, він зазначив, що закривати шахти необхідно з забезпеченням необхідним фінансуванням даних об'єктів та працевлаштування звільнених працівників. Для вирішення зазначених питання Профспілковий лідер наголосив на те, що для вирішення зазначених необхідне проведення зустрічі з Прем'єр-міністром України за участі профспілок, відповідних міністерств та губернаторів вугільних регіонів.

Позицію Міністерства енергетики та захисту довкілля України стосовно ситуації на підприємствах вугільної галузі озвучив керівник вугільно-промислового департаменту Міністерства Олексій Владиченко. У своєму виступі він погодився з позицією голови Профспілки стосовно закриття шахт. Зокрема, він зазначив, що закривати шахти потрібно при здійсненні відповідних технічних дій, а також з врахуванням соціального фактору. Стосовно Державного бюджету на 2020 рік в частині бюджетних показників по вугільній галузі, керівник департаменту наголосив, що він не реалістичний і значно гірший, ніж бюджет 2019 року.

Заступник Міністра Станіслав Ковалевський висловив свої міркування стосовно державних шахт, зокрема, щодо необхідності максимального фінансування вугледобувних підприємств , які ще можуть видобувати вугілля, а шахти, які практично вичерпали свій ресурс необхідно - закривати. Але рішення по даному питанню ще немає. Стосовно проекту Державного бюджету на 2020 рік заступник Міністра зазначив, що він неприйнятний і над цим потрібно ще працювати.

Заступник голови Профспілки Андрій Зимін звернувся з питаннями до представників Міністерства енергетики та захисту довкілля України, а саме стосовно збуту вугільної продукції, оплати рахунків за використану електроенергію, оподаткування. Також свої висловили питання до керівників Міністерства озвучили Віхоть Р. Г., Древаль П. П., Челюбеєв В. М., Передерій В. П., Стельмащук Я. Л., Думіч В. М.

Враховуючи наявний стан соціальної напруги на підприємствах та у вугільних регіонах, який досяг критичної відмітки і набирає все більшої гостроти та радикальних проявів Президія ЦК Профспілки прийняла рішення:

1. У зв’язку з несвоєчасною виплатою заробітної плати і не погашенням наявної заборгованості з неї провести в м. Києві 29 жовтня поточного року акцію протесту працівників вугільної промисловості України біля будівлі Верховної Ради України.

2. Звернутися до Прем’єр-міністра України Гончарука О.В. стосовно:
- проведення під своїм головуванням негайної наради в Кабінеті Міністрів України за участі Профспілки, міністрів енергетики та захисту довкілля, фінансів, економічного розвитку і торгівлі, соціальної політики. Народних депутатів України і голів облдержадміністрацій Волинської, Донецької, Луганської та Львівської областей з питань вжиття реальних заходів щодо стабілізації діяльності державних вугледобувних підприємств;

- підтримки Кабінетом Міністрів України проекту Закону України «Про внесення зміни до статті 167 Податкового кодексу України про змінення ставки податку на доходи фізичних осіб для певних категорій працівників» від 18.10.2019 року № 2291 групи Народних депутатів України (Волинця М.Я., Бондаря М.Л. та інших) яким запропоновано відновлення соціальної гарантії, передбаченої Законом України «Про престижність шахтарської праці» щодо встановлення ставки податку від заробітної плати шахтарів на рівні 10% у Податковому кодексі України.

3. Вимагати від Міністра енергетики та захисту довкілля України Оржеля О.А. забезпечення:
- погашення до 15.11.2019 року заборгованості з виплати заробітної плати працівникам та своєчасну її виплату;
- забезпечити фінансове збалансування роботи підприємств галузі, зокрема 100 відсоткового збуту і своєчасних розрахунків за відвантажену готову товарну вугільну продукції та використану електроенергію;
- підготовки та ініціювання перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до чинного законодавства в частині реструктуризації та ліквідації заборгованості підприємств до бюджету і соціальних фондів, оподаткування підприємств вугільної галузі.

4. Вимагати від Роботодавців всіх форм власності випереджаючого росту заробітної плати в порівнянні з продуктивністю праці.

5. Головам профспілкових організацій усіх рівнів довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК.

6. Дану Постанову направити Кабінету Міністрів України, Міністерству енергетики та захисту довкілля України, ТОВ «ДТЕК», Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців «Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу України», Федерації профспілок України та Національній службі посередництва і примирення.