зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

1 Липня 2019
Дотримання законодасвтва про працю – Президія Торецького теркому.
На засіданні Президії Торецької територіальної організації Профспілки, яка відбулася 26 червня поточного року було розглянуто основне питання «Про дотримання законодавства про працю на відокремлених підрозділах ДП« Торецьквугілля ».

Перед початком засідання голова теркому профспілки Щербань В.П. традиційно поінформував всіх учасників про поточну ситуацію, яка склалася на даний момент на вугільних підприємствах. Проблеми, на жаль, залишаються незмінними: сьогодні заборгованість по держпідприємствам, які входять в структуру Міненерговугілля, становить 570 млн.грн., по нашому ДП «Торецьквугілля» виплачений аванс за червень у розмірі 52% працівникам промперсонала, ще необхідно понад 7 млн.грн. для виплати заробітної плати за травень непромисловій групі.

Гострим питанням з 1 липня, коли запрацював ринок електроенергії, для вугільних шахт стала проблема з енергозабезпеченням. Умови 100 % передоплати за енергоспоживання абсолютно неприйнятні для шахтарських колективів, яким не повернуті гроші за відвантажене вугілля, що призвело до фінансової кризи. Так, по ДП «Торецьквугіллю» є борг від ДП «Держвуглепостач» в розмірі вже 140 млн.грн.! Всі робочі зустрічі, які проводилися на рівні Міністерства, всі листи, спрямовані за підписом генерального директора ДП «Торецкуголь» і голови Торецького теркому Профспілки Щербань В.П. на Президента України, Прем'єр-міністра України , про те, що сьогодні не готові державні підприємства перейти на ринок електроенергії, результатів не принесли.

Також Щербань В.П. поінформував про те, що 25 червня відбулася нарада в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості за участю голови Укрвуглепрофспілки Турманова В.І., який зазначив про необхідність вирішення все тих же нагальних питань вугільної галузі: своєчасна виплата заробітної плати та погашення наявних боргів, відключення електроенергії на державних шахтах. Голова Укрвуглепрофспілки висловив позицію, що Профспілка категорично проти введення в дію Закону України про енергоринок і з приводу даного питання були направлені телеграми Президенту України і Прем'єр-міністра України з пропозицією відтермінування початку введення в дію нового ринку електроенергії та невідкладного розгляду цього питання на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

Також голова Профспілки наголосив на необхідності термінового розгляду у Верховній Раді України проекту Закону України "Про Державний бюджет України на 2019" щодо збільшення видатків за бюджетною програмою "Реструктуризація вугільної галузі". Метою прийняття даного акта є забезпечення належної державної фінансової підтримки державних вуглевидобувних підприємств, що знаходяться в кризовому стані, на потреби реструктуризації шахт, проведення їх технічного переоснащення та забезпечення сталої роботи та в повному обсязі виплати заробітної плати шахтарям і невідкладного погашення наявної заборгованості по ній.

З інформацією «Про дотримання трудового законодавства на відокремлених підрозділах ДП« Торецьквугілля» виступила правовий інспектор праці Купріянова О.Г. зазначила, що одним з напрямків правової діяльності Торецької територіальної організації є ведення роботи з перевірки питань виплати заробітної плати та розрахунку з звільненими співробітниками, надання щорічної відпустки особам з інвалідністю, контролю організації обліку робочого часу і наказів виробничої, кадрової роботи; дотримання соціальних гарантій при вивільненні чисельності штату. Дані питання були перевірені в 1 півріччі 2019 року на відокремлених підрозділах державного підприємства «Торецьквугілля»: шахта «Центральна», ш. «Торецька», ш. «Північна», «Ремонтно-механічний завод».

Купріянова О.Г. зазначила, що кадровій та юридичній службам ДП «Торецьквугілля» необхідно вжити заходи щодо розробки механізму письмового сповіщення кадровими службами про списках звільнених працівників для своєчасного нарахування їм заробітної плати в день звільнення. Керівникам відокремлених підрозділів ДП «Торецьквугілля» розрахунок виплат при звільненні працівників необхідно проводити відповідно до чинного законодавства України, а також вживати заходів щодо недопущення збільшення судових позовів по трудових спорах, пов'язаних зі стягненням компенсації при розрахунку.

Також були розглянуті питання про відновлення роботи комісії з перевірки виконання колективного договору ДП «Торецьквугілля » за 1-е півріччя 2019р. внесення в нього змін і доповнень; про затвердження планів робіт теркому Профспілки на 2-е півріччя 2019 року.

По розглянутих питань було прийнято відповідні постанови.

По матеріалам Торецької територіальної організації Профспілки.