зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

25 Червня 2019
Нарада в Міненерговугілля України .
Сьогодні , 25 червня, в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України відбулася нарада, в якій прийняв участь голова Профспілки Віктор Турманов та голови первинних профспілкових організацій Львівської територіальної організації Профспілки. На даній нараді було розглянуто, зокрема, кадрове питання стосовно звільнення з посади генерального директора ДП «Львіввугілля» Акімова О. А. та призначення нового, «вигідного» для Міністра керівника. Шахтарі категорично виступили проти такого рішення і не допускають нового керівника на підприємство. Гірники Львівщини наполягають на тому, щоб на посаді керівника їх державного підприємства залишився Олег Акімов, який є вихідцем з цього регіону, високо кваліфікованим керівником та професіоналом гірничої справи.

Після емоційного обговорення та дискусії міністром Насаликом був скасований Наказ №223 про призначення головою реорганізаційної комісії ДП « Львіввугілля» Сергія Троцька
Таким чином шахтарі Львівщини відстояли Олега Акімова на посаді голови реорганізаційної комісії ДП « Львіввугілля» та генерального директора даного підприємства.
Під час цієї зустрічі голова Профспілки Віктор Турманов наголосив на необхідності вирішення нагальних питань вугільної галузі, які стосуються всіх державних вугледобувних підприємств. Зокрема, - це своєчасна виплата заробітної плати та погашення наявних боргів з неї, які станом на цей час становлять 584 млн. грн.

Також було наголошено на необхідність налагодження сталого збуту вугільної продукції та отримання своєчасно за неї оплату. Важливим питанням є відключення електроенергії на державних шахтах у зв'язку з введення в дію з 1 липня 2019 нового ринку електроенергії. У зв'язку з невирішеністю даних питань на цей час проводяться протестні акції на ряді вугільних підприємств, зокрема, ПАТ «Лисичанськвугілля», ДП « Первомайськвугілля», шахти «Гірська» та « ім. М. С. Сургая» та інших підприємствах. Голова Профспілки зазначив, що Профспілка категорично проти такого рішення і з приводу даного питання направила телеграми до Президента України та Прем'єр-міністра України з пропозицією відтермінування початку введення в дію нового ринку електроенергії та невідкладного розгляду цього питання на засіданні Ради національної безпеки та оборони України .

Також голова Профспілки наголосив на необхідності термінового розгляду у Верховній Раді України проекту Закону України народного депутата Михайла Бондаря "Про Державний бюджет України на 2019 рік" щодо збільшення видатків за бюджетною програмою "Реструктуризація вугільної галузі"( реєстр. № 10307) та прийняття позитивного рішення . Метою прийняття даного акту є забезпечення належної державної фінансової підтримки державних вугледобувних підприємств, які знаходяться у кризовому стані, на потреби реструктуризації шахт, проведення їх технічного переоснащення та забезпечення сталої і в повному обсязі виплати заробітної плати шахтарям і невідкладного погашення наявної заборгованості з неї.

В ході зазначеного засідання Міністр Ігор Насалик заявив про незгоду з позицією Профспілки( а це й позиція Президента України) стосовно відтермінування введення в дію ринку електроенергії з 1 липня 2019 року. На що головою Профспілки було зазначено про проведення Профспілкою рішучих дій щодо виборення своєї позиції щодо відтермінування відповідного законопроекту.

Стосовно заробітної плати, Міністр повідомив наступне, що в середу, 26 червня, на засіданні Уряду буде прийнято рішення про перерозподіл відповідних коштів в розмірі 324 млн. грн. на виплату заробітної плати шахтарям.