зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

24 Травня 2019
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект про відтермінування запровадження ринку електроенергії до 1 жовтня 2019 року.
На сайті Верховної Ради опубліковано Проект Закону про внесення змін до статті 9-1 Закону України "Про альтернативні джерела енергії" та "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про ринок електричної енергії"( реєстр. №10318).

Законопроект відтерміновує запровадження нового ринку електричної енергії на 3 місяці, а саме до 1 жовтня 2019 року.

Крім того, проект Закону розроблено з метою зменшення ризиків неконтрольованого зростання цін після відкриття нового ринку електричної енергії, що обумовлює необхідність надання Регулятору повноваження з встановлення граничних цін на ринку на добу наперед та внутрішньодобовому ринку, балансуючому ринку та за двосторонніми договорами. Зазначені повноваження надаються виключно як тимчасовий захід на перехідний етап, який триватиме 12 місяців.

Прийняття законопроекту надасть право НКРЕКП встановлювати граничні ціни на сегментах нового ринку електричної енергії, що дозволить зменшити ризики значного неконтрольованого зростання цін на електричну енергію протягом першого року після його відкриття.

Також, прийняття законопроекту дає можливість провести повноцінне тестування готовності учасників до роботи в новому ринку електричної енергії, проаналізувати фінансові наслідки його запровадження (в першу чергу для споживачів електричної енергії).

Документ також пропонує закріпити, що не пізніше 1 серпня учасники ринку, крім споживачів, зобов'язані здійснити всі тестові операції з купівлі-продажу електричної енергії на всіх сегментах нового ринку електроенергії.