зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

8 Квітня 2019
Постачання електроенергії державним вугледобувними підприємствам на контролі Профспілки
Сьогодні, 8 квітня, за ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головування Міністра Ігоря Насалика за участі керівників державних вугледобувних підприємств та представників Укрвуглепрофспілки відбулася нарада, на якій було розглянуто питання безперебійного постачання електроенергії на державні вугледобувні підприємства.

В даній нараді взяли участь голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов та голови територіальних і первинних організацій Профспілки: Бабіч В. М., Іванішин В. Т., Подгорний В.В., Сиротюк Р. П., Щербань В. П., Попов А. Л.

Керівники профспілкових організацій занепокоєні ситуацією, яка склалася на державних шахтах у зв'язку з припиненням постачання електроенергії. У своїх виступах представники профспілкових організацій наголошували на тому, що ДП « Укрінтеренерго» відмовляється продовжувати договори на постачання електроенергії, вимагаючи сплатити наявні борги за надані послуги з постачання електроенергії. А для укладення договорів з іншими постачальниками необхідно внести 100% передоплату. Таких коштів у державних вугільних підприємств не має.

В свою чергу, відповідаючи на запитання представників Профспілки Міністр Ігорь Насалик зазначив , що відповідно до прийнятого Розпорядження Кабінету Міністрів України з Резервного фонду виділено 450 млн. грн. для забезпечення оплати за спожиту електроенергію, з яких 280 млн. грн. вже надійшли на рахунки державних вугледобувних підприємств, а решта грошей надійде в найближчий час. Таким чином – борги за електроенергію за три місяці поточного року будуть погашені. Стосовно ДП « Укрінтеренерго» Міністр зазначив наступне, що дане підприємство закінчило свою роботу з державними шахтами 1 квітня поточного року , як « постачальник останньої надії», але Уряд України прийняв рішення про продовження постачання електроенергії даним підприємством на деякий період до врегулювання питання про постачання електроенергії з іншими постачальниками.

По питанню заробітної плати Міністр Ігор Насалик зазначив, що заробітна плата буде виплачуватися стабільно . Прийнято рішення про виділення з Резервного фонду 360 млн. грн. та перерозподіл 360 млн грн. з програми «Реструктуризація вугільної галузі» на виплату заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств. Також Міністр зазначив про напрацювання Міненерговугілля разом з Мінфіном та Мінекономіки змін до Державного бюджету України на 2019 рік в частині збільшення бюджетного фінансування галузі в обсязі 3,7 млрд. грн., з яких 1, 7 млрд. грн. передбачається на виплату заробітної плати , а 2 млрд. грн. – на модернізацію вугледобувних підприємств.

Голова Профспілки Працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов наголосив на відновленні діяльності Координаційної ради під головуванням Віце-прем'єр-міністра України В. Є. Кістіона про врегулюванню кризової ситуації у вугільній галузі та терміновому внесенні змін до Державного бюджету України на 2019 рік в частині збільшення бюджетного фінансування галузі. Профспілка і надалі буде надавати підтримку в напрацюванні відповідних законодавчих актів для відстоювання соціально- економічних проблем шахтарів.