зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

22 Лютого 2019
На контролі Президії ЦК Профспілки стан справ у вугільній галузі.
Сьогодні 22 лютого, відбулося засідання Президії Профспілки працівників вугільної промисловості України,на якому було розглянуто головне питання « Про соціально-економічний стан на вугледобувних підприємствах та хід виконання заходів щодо реформування і розвитку вугільної галузі». В засіданні взяли участь Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, представники Міністерства соціальної політики України, голови територіальних і первинних організацій Профспілки.

В своїй доповіді на засіданні Президії Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик доповів про стан справ на підприємствах вугільної промисловості України, перспективи подальшої діяльності вугледобувних підприємств, а також про заходи щодо вирішення нагальних соціально-економічних проблем, зокрема по виплаті заборгованості по заробітній платі працівникам державних підприємств. Зокрема, він зазначив,що за ініціативи Міненерговугілля Міністерством фінансів України прийняті відповідні рішення щодо фінансових ресурсів для погашення заборгованості по заробітній платі працівникам вугільних підприємств за січень 2019 року. Міністр запевнив присутніх в тому, що в найближчий час гроші будуть скеровані на рахунки підприємств. Також Міністр висловив сподівання, що по прогнозам видобуток вугілля в 2019 році повинен бути більшим за 2018 рік.

В свою чергу Голова Профспілки Віктор Турманов наголосив, що обсяг фінансування витрат на вугільну галузь з урахуванням гірничорятувальних заходів, передбачений Державним бюджетом на 2019 рік всього 2,6 млрд. грн., або 67,5% від фінансування витрат у 2018 році та 34,0% від розрахунків Міненерговугілля України на поточний рік, підтриманих Профспілкою працівників вугільної промисловості України (7,6 млрд. грн.).

При цьому, обсяг державних коштів на часткове покриття витрат, що включаються до собівартості товарної вугільної продукції, зокрема на оплату праці та погашення заборгованості із заробітної плати, складає лише 630,0 млн. грн., що на 1441,1 млн. грн. менше ніж фактичні надходження у 2018 році. Такий обсяг бюджетного фінансування надасть можливість забезпечити стабільну виплату заробітної плати працівникам галузі та погашення наявної заборгованості з неї тільки на три місяці і то лише за умови коригування бюджетного розпису та забезпечення надходжень річного обсягу бюджетних коштів на підприємства у I кварталі поточного року.

Також термінового вирішення потребує питання оплати рахунків за спожиту електроенергію державними вугільними підприємствами. Дефіцит обігових коштів не дозволяє вугледобувним підприємствам розраховуватися за спожиту електроенергію у повному обсязі, як це передбачено введеним в дію з 1 січня поточного року Законом України «Про ринок електричної енергії». Миттєвий перехід до нової моделі ринку електричної енергії з урахуванням фінансового стану підприємств державного сектору може призвести до припинення постачання електроенергії на вугільні шахти.

Відключення шахт навіть на декілька годин може створити незворотну ситуацію з відкачкою підземних вод, яка, в свою чергу, неминуче призведе до затоплення шахт, населених пунктів та прилеглих територій, в тому числі сільськогосподарських земель та інших природних угідь. Крім того, в результаті затоплення шахт будуть втрачені балансові запаси вугілля, гірничі виробки разом з гірничошахтним устаткуванням та обладнанням, втрачені робочі місця тощо.

Відсутність правових засад захисту державних шахт в якості споживачів на принципах безперервного постачання електричної енергії, тобто таких, які можуть користуватися електроенергією на умовах універсальної послуги, може стати причиною як надзвичайних техногенних ситуацій та екологічних катастроф, так і важких соціально-економічних наслідків, на подолання яких необхідні будуть значні додаткові витрати з бюджетів всіх рівнів.

Саме з цих причин за пропозицією Профспілки, народний депутат України, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Бондар М.Л. у співавторстві з іншими народними депутатами зареєстрував у Верховній Раді України законопроект № 9418 від 19.12.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії», яким передбачено включення вугледобувних підприємств державної форми власності до переліку споживачів для безпечного постачання електроенергії на умовах універсальної послуги на перехідний період з 1 січня 2019 р. по 31 грудня 2020 р. Законопроект до цього часу залишається без розгляду.

Також при обговоренні даного питання були порушені і проблеми стосовно Єдиного соціального внеску та Списків №1та №2 , створення ДП « Національна вугільна компанія» та інші .

В обговоренні даного питання взяли участь та відповіли на запитвння голова Федерації профспілок України Григорій Осовий та представники Міністерства соціальної політики України, а тпкож взяли участь в обговоренні голови територіальних і первинних організацій Профспілки: Бабіч В. М.,Віхоть Р. Г., Гордієнко В. І.. Іванішин В. Т., Калістратов Ю.І., Лащенко В. Ф.,Турчин О. П.,Подгорний В. В. Селіванов А. Д., Сиротюк Р.П , Щербань В. П.

Враховуючи вищевикладене Президією Профспілки було прийнято рішення, а саме:
Звернутися до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. стосовно:

- проведення під своїм головуванням негайної наради в Кабінеті Міністрів України за участі Профспілки, міністрів енергетики та вугільної промисловості, фінансів, економічного розвитку і торгівлі, соціальної політики та голів облдержадміністрацій Волинської, Донецької, Луганської, Львівської областей з питань вжиття реальних заходів щодо стабілізації діяльності державних вугледобувних підприємств;

- підтримки законопроекту № 9418 від 19.12.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо безперебійного постачання електричної енергії деяким суб’єктам господарювання державної та комунальної форми власності»;

- термінового надання доручення щодо розгляду звернення Профспілки від 18.02.2019 р. № 01/21 «Про стан виконання доручення щодо розгляду та прийняття відповідних рішень по усуненню причин порушення конституційних прав громадян на соціальний захист».

- взяття під особистий контроль виконання п.12 Плану заходів на 2017 рік щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року, затвердженого Розпорядженням КМУ від 24.05.2017 р. № 733-р., щодо розробки та подання на розгляд КМУ змін до постанови КМУ від 24.06.2016 р. № 461.


Звернутися до Голови Федерації профспілок України Осового Г.В. стосовно сприяння в проведенні термінової зустрічі представників Укрвуглепрофспілки з Прем’єр-міністром України Гройсманом В.Б. і Міністром соціальної політики України Ревою А.О. щодо пошуку шляхів припинення заглиблення кризової ситуації на державних підприємствах вугільної галузі та грубих порушень соціально-трудових прав і гарантій працівників галузі.

Вимагати від Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С.:
- ініціювання перед Міністерством фінансів України та Кабінетом Міністрів України внесення змін до бюджетного розпису з метою забезпечення надходжень на вугледобувні підприємства обсягів бюджетних коштів, передбачених державним бюджетом на 2019 рік на часткове покриття витрат, що включаються до собівартості товарної вугільної продукції та на введення нових лав і ремонт гірничошахтного обладнання і обладнання очисних вибоїв у I кварталі поточного року;

- проведення найближчим часом засідання Колегії міністерства, на якій розглянути звіт станом на 01.02.2019 року про хід виконання заходів щодо реформування та розвитку вугільної промисловості стосовно погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення її регулярної виплати у поточному році, виділення бюджетних коштів на модернізацію та технічне переоснащення шахт, вирішення питань заборгованості підприємств за електроенергію та ЄСВ;

- забезпечення протягом березня 2019 року повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств та своєчасної її подальшої виплати;

- в найкоротший термін підготовку та ініціювання перед Кабінетом Міністрів України внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо збільшення обсягів державних видатків для вугледобувних підприємств з метою забезпечення їх фінансового збалансування та сталої діяльності;

- вжиття заходів щодо прискорення надходження коштів в сумі 450,0 млн. грн. для забезпечення часткової оплати спожитої електричної енергії державним вугледобувним підприємствам у 2019 році відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 р. № 59-р.;

- припинення порушень чинної Галузевої угоди щодо погодження з Профспілкою всіх проектів нормативно-розпорядчих актів з питань реформування та розвитку державного сектору вугільної промисловості України та запровадження обов’язкових попередніх консультацій за участі Профспілки з цих питань.

Головам територіальних та первинних організацій Профспілки довести до відома членів Профспілки дане рішення Президії ЦК Профспілки.

Дану постанову направити Прем’єр-міністру України, Міністру енергетики та вугільної промисловості України, Міністру соціальної політики України, народному депутату України Бондарю М.Л., Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців вугільної промисловості, Федерації профспілок України та Національній службі посередництва і примирення.

Також на засіданні було розглянуто ряд питань пов’язаних з організаційною діяльністю Профспілки.