зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

21 Листопада 2018
Кожна людина – в полі зору Профспілки
20 листопада, відбулася позачергова Президія Торецького територіального комітету Укрвуглепрофспілки, на якій були розглянуті актуальні питання профспілкової діяльності.

Перед обговоренням питань порядку денного, голова теркому Щербань Василь Петрович коротко ознайомив присутніх з інформацією по болючій проблемі - реорганізація ДП «Торецьквугілля» у зв'язку з наказом № 555 Міненерговугілля України.

За словами В.Щербаня, перемовини щодо створення ДП «Національна вугільна компанія» вже йдуть давно, але на даний момент вже приймаються конкретні рішення. У четвер, в Києві має відбутися зустріч керівництва Міненерговугілля України, в.о. генерального директора створюваної компанії В.Ю.Довгаля з керівниками вугільних підприємств, профспілковими лідерами теркомів і профкомів шахт. Позиція Укрвуглепрофспілки з даного питання залишається незмінною - створення нового держпідприємства має фінансуватися в достатньому обсязі, повинні бути вирішені проблеми з боргами за електроенергію і ЄСВ, передачі соцкультоб'ектов (за винятком оздоровчих об'єктів) в міську власність і багато інших.

В свою чергу, від керівництва ДП «Торецьквугілля» буде запропонована структура функціональності відокремлених підрозділів у вигляді створення шахтоуправління, приєднання «малих» підприємств до шахт. Головний фактор запропонованого нашим ДП реформування - жодного робітника не повинно торкнутись скорочення штатів, впорядкування має проводитися тільки в спецаппаратах управління.

Як і раніше, гострими і болючими питаннями для ДП «Торецьквугілля» залишаються: неповернення коштів за реалізацію вугільної продукції, порушення графіка погашення заборгованості і віртуальні активи, які існують в наявності на складах у вигляді невідвантажених 38 тис. тонн вугілля. По всіх існуючих проблемах, підкреслив В.П.Щербань, вкотре відправлені листи до вищих інстанцій з вимогою повернути кошти, зароблені шахтарями. Важливу роль у подальшій діяльності як нашого держпідприємства, так і всієї вугільної галузі відіграє цифра, закладена в бюджет-2019 для шахтарського виробництва. Профспілковий лідер ще раз підтвердив намір Профспілки Торецька не зупинятися на півдорозі і до кінця виборювати права гірників «Торецьквугілля».

Другим питанням, розглянутим на президії, була підготовка до зими. Головний технічний інспектор теркому профспілки Віктор Челюбєєв в своєму виступі зробив акцент на недоробки, які були виявлені під час підготовки до осінньо-зимового періоду. Так, умови роботи службовців ділянки «Прогноз» шахти «Центральна» вже не перший рік вважаються такими, що не відповідають побутовим нормам. Негайного ремонту потребують приміщення лампової і табельного відділу. На шахті «Торецькій» в непривабленому стані досі залишаються ділянка ПТК, а також естакада для розвантаження золи з котельні.

Профкоми вищезазначених шахт не проявили належну вимогливість при підписанні актів приймання і надалі не здійснили необхідних дій для усунення існуючих недоліків.

Як приклад належної організації роботи, Віктором Челюбєєвим було відзначено своєчасний розгляд на засіданні профкому РМЗ (голова Яна Медведєва) питання стосовно придбання працівникам теплого одягу і визначення конкретних шляхів даної проблеми.

Також, правовим інспектором праці теркому Оленою Купріяновою було надано інформацію щодо перевірки надання відпусток працівникам без збереження заробітної плати за період вересень-листопад 2018 р. на відокремлених підрозділах шахт «Центральна», «Торецька», «Північна» і було запропоновано вжити відповідні заходи щодо усунення наявних порушень та звернула увагу на те, що на шахтах фактично не працюють комісії по трудових спорах.

На президії також були розглянуті питання про роботу профкому ш. «Торецька» по організації оздоровчого сезону за підсумками в 2018 р., про придбання новорічних подарунків дітям працівників держпідприємства та щодо активізації роботи по залученню в Укрвуглепрофспілку неохоплених членством гірників.