зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

27 Червня 2018
Президія ЦК Профспілки.
27 червня відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України. В засіданні взяли участь голови територіальних та первинних організацій Профспілки та заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолій Корзун.

На порядку денному було розглянуто питання « Про хід виконання Постанови Президії ЦК Профспілки Пр. - № 32-1 від 01.06.2018р. « Про критичну ситуацію на державних вугледобувних підприємствах галузі».

Виступаючи на засіданні Президії голова Профспілки Віктор Турманов зазначив про критичний стан на державних вугледобувних підприємствах стосовно виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї. профспілковий лідер наголосив, що багатомільйонні борги по заробітній платі змусили шахтарів 19 червня поточного року вийти на акцію протесту під Верховну Раду України, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України , Кабінет Міністрів України, вимагаючи від влади не порушувати їх конституційне право на своєчасне отримання оплати за працю. Для вирішення питання виплати заробітної плати шахтаря Профспілкою було запропоновано конкретну пропозицію стосовно тимчасового внутрішнього перерозподілу коштів між затвердженими програмами у видатках Державного бюджету, передбачених для Міненерговугілля України на 2018 рік. На даному етапі саме такі конкретні дії могли стати єдиним шляхом для погашення заборгованості із заробітної плати та упередження подальшого посилення соціальної напруги у трудових колективах і зупинки протестних акцій з цих причин, з чим категорично не був згоден Міністр. Пізніже дана пропозиція отримала підтримку Міністра Ігоря Насалика і це питання буде розглянуто на засіданні Кабінету Міністрів України та Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету в середу , 4 липня.

Голова Профспілки вкотре наголосив на терміновому прийнятті Верховною Радою України законопроекту № 8362 від 16.05.2018 року «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким передбачається збільшення фінансування галузі на 2,8 млрд. грн. для здійснення заходів з забезпечення вітчизняного виробництва вугільної продукції та реформування державного сектору вугільної промисловості. З приводу підтримки даної законодавчої ініціативи було направлено листи в усі фракції та групи Верховної Ради України.

Позицію Міністерства енергетики та вугільної промисловості стосовно порушених питань на засіданні президії ЦК Профспілки озвучив заступник Міністра Анатолій Корзун. Він зазначив, що станом на 26 червня поточного року заборгованість по заробітній платі становить 581 млн. грн. Заступник Міністра погоджується з пропозицією Профспілки стосовно необхідності внутрішнього перерозподілу бюджетних коштів .

Наступним питання порядку денного було розглянуто питання про ситуацію на ДП «Передпускова Дирекція Шахти №10 «Нововолинська». З інформацією по даному питанню виступив голова профспілкової організації Юзефович Р.В., який зазначив, що із запланованих 10,0 млн. грн. на сьогоднішній день використано 9,6 млн. грн., і це ставить під загрозу подальшу добудову шахти та виплату заробітної плати працівникам.

Крім того, відсутність коштів вже призвела до стійкої заборгованості із виплати заробітної плати працівникам, що посилює соціальну напругу на підприємстві та у шахтарському регіоні Волині.

По питання порядку денного виступили Бабіч В. М., Древаль П. П., Лащенко В. Ф. Іванішин В. Т.,які у виступах озвучували свою позицію стосовно порушених питань.

Виходячи із вищезазначеного, Президія ЦК Профспілки вирішила :

1.Вимагати від Міністра енергетики та вугільної промисловості України І.С.Насалика:

- виконання в строк до 1 липня взятих на себе зобов’язань перед шахтарями щодо забезпечення повного погашення заборгованості із заробітної плати працівникам держаних вугледобувних підприємств;

- забезпечити стовідсоткову виплату заробітної плати працівникам усіх підприємств галузі у терміни, які передбачені колективними договорами, галузевою Угодою та законодавством.

- терміново ініціювати перед Кабінетом Міністрів України вирішення в найближчий термін питання стосовно перерозподілу видатків Державного бюджету, передбачених Міненерговугілля України на 2018 рік, в тому числі виділення коштів по програмі (КПКВК) 1101540 «Державна підтримка будівництва шахти № 10 «Нововолинська»;

- забезпечити стовідсоткову виплату заробітної плати працівникам усіх підприємств галузі у терміни, які передбачені колективними договорами, галузевою Угодою та законодавством.


2. У разі не виконання пункту 1 даної постанови провести біля Верховної Ради України Всеукраїнську акцію протесту шахтарів в період розгляду на сесії парламенту законопроекту № 8362 від 16.05.2018 року, в тому числі і на його підтримку.


3. Головам територіальних та первинних організацій Профспілки:
- довести до відома трудових колективів дане рішення Президії ЦК та з урахуванням особливої важливості консолідованих дій профспілкових організацій в цьому питанні мобілізувати шахтарів на Всеукраїнську акцію протесту, визначити можливості до участі в акції та бути готовими до прибуття до Києва на дату її початку.

4. Надати право Голові Профспілки Турманову В.І., виходячи з поточних умов та обставин визначити конкретну дату і час проведення галузевої акції.

5. Дані Постанови направити Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Федерації профспілок України, Всеукраїнському об’єднанню організацій роботодавців вугільної промисловості та Національній службі посередництва і примирення.


На засіданні Президії було прийнято ряд питань, пов'язаних з організаційною діяльністю Профспілки.