зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

26 Грудня 2017
Виїзне засідання Президії Укрвуглепрофспілки
20 грудня в м. Червонограді відбулося виїзне засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України.

На порядку денному були такі питання :

1. « Про дії Профспілки щодо бюджетного фінансування вугільної галузі в 2017 та 2018 роках».
2. « Про утворення державного підприємства «Національна вугільна компанія».
3. « Про хід переговорів по внесенню змін і доповнень до чинної Галузевої угоди».

В роботі Президії взяли участь голови територіальних організацій Укрвуглепрофспілки та голови первинних організацій Львівської територіальної організації, в. о. Генерального директора ДП « Львіввугілля» Акімов О. А.

Відкриваючи засідання Голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов зосередив увагу присутніх на актуальних шахтарських питаннях.

Зокрема профспілковий лідер зазначив, що Урядом та Міненерговугілля України продовжується ігнорування потреб галузі і системно зменшуються обсяги видатків на вугільну промисловість, недостатньо виділяється коштів по державних програмах з охорони праці та підвищення техніки безпеки, відновлення виробничих потужностей на їх технічне переоснащення і модернізацію виробництва. Повністю припинено державну підтримку вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції.

ЦК Профспілки на підставі розрахунків Міненерговугілля здійснював відповідні заходи стосовно формування проекту Держбюджету на 2018 рік по фінансуванню галузі на загальну суму 7,5 млрд. гривень. Зокрема, до центральних органів влади були направлення відповідні листи , звернення по забезпеченню бюджетним фінансуванням державних підприємств вугільної галузі в 2017-2018 роках.

Про те, Урядом був підготовлений до першого читання проект Закону України «Про державний бюджет України на 2018 рік», яким передбачалося всього на підтримку вугільної галузі лише 1,1 млрд. грн. і більшість пропозицій профспілки по фінансуванню державних програм галузі не були враховані.

Голова Профспілки наголосив на тому, що ігнорування Урядом потреб вугільної галузі вже призвело у 2017 році до зриву запланованих завдань з підготовки запасів і ведення очисних вибоїв, проведення гірничих виробок та як наслідок - з видобутку вугілля. В цілому по державних вугледобувних підприємствах станом на 14 грудня п.р. планове завдання з видобутку вугілля виконано на 83,5% і протягом року маємо негативну тенденцію падіння видобутку вугілля в середньому майже 40,0 тис. тонн за місяць.

Протягом року заборгованість з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств становила від 170,0 до 597,0 млн. грн. А на 15 грудня вона склала 573,0 млн. гривень.

Навіть виділення державним вугледобувним підприємствам додаткових бюджетних коштів в сумі 300,0 млн. грн. на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції не врятує ситуацію. За оперативними підрахунками фахівців до кінця року необхідно порядку 500,0 млн. гривень.

Про хід колективних переговорів по внесенню змін і доповнень до чинної Галузевої угоди слід зазначити наступне.

Колективні переговори по внесенню змін та доповнень до чинної Галузевої угоди, які були розпочаті за ініціативою Міненерговугілля 13.03.2017 року, до цього часу залишаються не завершеними.

За результатами проведених засідань Робочої комісії для ведення колективних переговорів щодо внесення змін і доповнень до Галузевої угоди (далі Комісія) в період з 13.03.17 по 26.05.17 було схвалені 53 пропозиції, які були попередньо опрацьовані спеціально створеною постійно діючою робочою групою, та надані на розгляд до Комісії. Крім того, розгляд 26 пропозицій на зміну положень Угоди за рішенням Комісії відтерміновано до узгодження Сторонами та схвалення Комісією питання щодо розрахункової бази мінімальної гарантії в оплаті праці, обов’язкової для всіх підприємств галузі, які знаходяться у сфері дії Галузевої угоди.

Однак, щодо змін до положення Угоди, яким визначається розмір галузевої мінімальної гарантії в оплаті праці (розмір тарифної ставки (окладу працівника I розряду)), Сторонам угоди не вдалося досягти узгодженої позиції щодо розміру рівня прожиткового мінімуму для працездатної особи, саме який є базовою розрахунковою величиною для визначення мінімальної галузевої гарантії з оплати праці.

У зв’язку з цим, за результатом останнього засідання Комісії від 7 червня 2017року, було прийнято рішення призупинити роботу Комісії, а Сторонам продовжити пошук узгодженої редакції пункту 9.4.1 Галузевої угоди щодо визначення галузевої мінімальної гарантії в оплаті праці працівників.

При цьому слід зазначити, що Профспілка, відповідно до своїх соціальних обов’язків, по-перше, з метою часткового наближення галузевої мінімальної гарантії до реальних соціальних стандартів, а також усвідомлюючи обмежену фінансову складову всіх підприємств галузі, на самому початку переговорів пропонувала при визначенні тарифних ставок та окладів часткове підвищення розрахункового показника прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на законодавчому рівні, а саме – на 40 відсотків. В подальшому, у ході проведення узгоджувальних процедур та з метою завершення переговорів було запропоновано компромісний профспілковий варіант, в підставу якого була врахована Домовленість сторін Генеральної угоди щодо розрахунку тарифної ставки робітника I розряду, а саме - з прожиткового мінімуму, встановленого на законодавчому рівні, перевищеного на 10 відсотків.

Втім, Стороною Роботодавців Галузевої угоди і такий профспілковий варіант не був прийнятий.

Щодо утворення « Національної вугільної компанії» з доповіла Марченко Надія Григорівна – завідуюча відділом ЦК Профспілки з правової роботи, яка в своєму виступі охарактеризувала дії Міністерства по створенню даної компанії . Вона наголосила на тому, що реформування повинно мати результати, а не стати невиваженим популістським процесом заради реформи з тяжкими соціальними та економічними наслідками.

Усвідомлюючи важливість гострих соціальних питань, пов’язаних з реформуванням галузі, Профспілка з метою виваженості, всебічного обговорювання та врахування пропозицій всіх зацікавлених сторін наполягала на розгляді Комплексної програми роботи вугільних підприємств на період до 2020 року, як основної базової складової в системі реформування та розвитку вугільної галузі, Міжвідомчою робочою групою з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості з залученням відомих наукових та виробничих фахівців та експертів, профспілок а також представників місцевих органів самоврядування з вугільних регіонів.


Втім, окрім загальної презентації створення Національної вугільної компанії, до цього часу ніякого обговорення цих питань не відбулося. Разом з тим, як стало відомо, без оприлюднення та без ознайомлення профспілкових органів Міненерговугілля надано на погодження Кабінету Міністрів України проект розпорядження Кабінету Міністрів України про утворення нового державного підприємства.

Означеним проектом до складу нової компанії запропоновано19 теперішніх економічно активних підприємства, в тому числі 8 вугледобувних підприємств, передпускова дирекція шахти №10«Нововолинська», ДП «Об’єднана компанія «Укрвуглереструктуризація» та 9 інших, діяльність яких пов’язаних з вугільною галуззю, на базі яких планується створення проектно - наукового центру та сервісно–технічного центру по обслуговуванню та ремонту устаткування.

Як вбачається з проекту, має місце велика проблема – всі підприємства збиткові, наявність суттєвих боргів із заробітної плати працюючим, за спожиту електроенергію, перед державними та приватними кредиторами, тощо, майно багатьох з них по факту знаходиться в податковій заставі або накладений арешт на їх активи, які з цих причин не можуть увійти до статутного капіталу компанії.

Заміна форми реорганізації підприємств при входженні до новоствореної компанії( з злиття на приєднання) не вирішує проблему правонаступництва боргів компанією.

Звісно, що без попередніх змін до законодавства щодо вирішення вищеозначених проблем та відповідного обсягу державної підтримки на певний період під сумнів попадає не тільки перспектива самоокупної діяльності нової компанії, але навіть можливість її створення та подальшої діяльності в такому вигляді.

В таких обставинах та з урахуванням прийнятого бюджету на 2018рік, складається враження, що компанія створюється спеціально для наступної ліквідації після зняття мораторію на банкрутство вугледобувних підприємств після 1 січня 2019 року.

Крім того, як стало відомо, на засіданні Уряду 6 грудня проекти були розглянуті, втім офіційна інформація по результатам розгляду цього питання відсутня до цього часу. Такий безсистемний та не прозорий шлях реформування галузі окрім створення та накопичення додаткових до чисельних вже існуючих проблем нічого не дає і веде у глухий кут сам процес реформування.

Наразі, поспішні дії Міненерговугілля з реалізації плану заходів на 2017 рік спровокували додатковий стан напруги та занепокоєння у трудових колективах підприємств галузі у всіх вугільних регіонах. Так, як стало відомо, ще до погодження Урядом утворення нової компанії, на підприємства від Міненерговугілля надійшли листи про надання кандидатур голови та членів комісії з реорганізації державних підприємств шляхом приєднання до новоствореного ДП «Національна вугільна компанія».

Слід зазначити, що Міненерговугілля, як підписант Галузевої угоди, порушує положення чинної угоди ( пункти 4.9,7.6,11.1 та 11.2 ) щодо процедури погодження з соціальними партнерами питань підготовки нормативно - правових актів з питань соціально –економічної політики та строків попередження трудових колективів у разі реорганізації підприємств , з якими вони знаходяться у трудових відносинах. Крім того, в цих питаннях також порушені положення чинної Генеральної угоди, яка діє безпосередньо на всі суб’єкти, які знаходяться у сфері її дії.

В обговоренні питань порядку денного взяли участь голови територіальних організацій Профспілки Турчин О. П., Іванішин В. Т., Лащенко В. Ф., Бабіч В. М., в. о. генерального директора ДП « Львівугілля» Акімов О. А. та голови первинних організацій Львівського теркому Профспілки.

Заслухавши та обговоривши питання даного порядку денному Президія прийняла відповідні рішення:

Визнати державну політику і дії Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С. з питань фінансування вугільної галузі вкрай недостатніми.

Звернутися:

до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана з проханням:

- призупинити остаточний розгляд та погодження проекту Розпорядження «Про утворення Державного підприємства «Національна вугільна компанія» до затвердження Комплексної Програми роботи вугільних підприємств на період до 2020 року з урахуванням потреб вітчизняного вугілля для імпортозаміщення, а також визначенням за відповідними критеріями переліків перспективних та неперспективних шахт, що підлягають ліквідації, як це передбачено п.7 Плану заходів на 2017рік щодо реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020року;

- надати доручення Віце-прем’єр-міністру України В. Кістіону щодо проведення в найближчий час засідання Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових явищ у вугільній промисловості з обов’язковим залученням керівників органів місцевого самоврядування, на якому обговорити питання підготовки до затвердження Комплексної Програми роботи вугільних підприємств на період до 2020 року з визначенням критеріїв та переліків перспективних та неперспективних шахт, що підлягають розвитку та ліквідації, та врахуванням випадків довгострокового використання ділянок у межах шатного поля окремих шахт приватними структурами. Пропозиції направити до Кабінету Міністрів України.

Вимагати : від Міністра енергетики та вугільної промисловості України Насалика І.С., керівників вугледобувних підприємств:

- термінового погашення заборгованості з виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств за 2015-2017 роки та вжиття невідкладних заходів з недопущення її у 2018 році;

- проведення найближчим часом наради з представниками Укрвуглепрофспілки з питань бюджетного фінансування галузі та підготовки за підсумками I кварталу поточного року пропозицій стосовно внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» щодо забезпечення ефективного реформування галузі та сталої діяльності підприємств.

- усунути порушення положень чинної Галузевої угоди, які допущені при виконанні Плану заходів на 2017рік по реалізації Концепції реформування та розвитку вугільної промисловості на період до 2020року і не допускати їх в подальшому ;

- призупинити підготовку проектів наказів про реорганізацію вугледобувних підприємств до затвердження Комплексної Програми роботи вугільних підприємств на період до 2020 року;

Ініціювати в найближчий час відновлення переговорів щодо внесення змін та доповнень До Галузевої угоди та їх завершення на наступних підставах:

- для визначення галузевої мінімальної гарантії в оплаті праці з 1 січня 2018 року взяти за основу 10 відсотків підвищення законодавчо встановленого прожиткового мінімуму, який був запропонований Комісії профспілковою стороною листом від 03.11.2017р. №01/232 (за підписом двох галузевих профспілок);

- у разі не досягнення з цього питання узгодженої Сторонами позиції закінчити переговори зі складанням таблиці розбіжностей та підписати Зміни та доповнення до чинної Галузевої угоди з протоколом розбіжностей, вирішення яких продовжити в установленому чинним законодавством порядку.

- прискорити напрацювання та надання на розгляд Уряду законопроектів по внесенню змін до законодавства щодо заборгованості та оподаткування підприємств вугільної галузі.

На засіданні також було розглянуто ряд питань, пов'язаних з організаційною діяльністю Укрвуглепрофспілки.