зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Листопада 2017
Фонд соціального страхування України підтримав звернення Профспілки щодо запровадження спрощеного механізму призначення соціальних виплат у разі встановлення професійного захворювання для внутрішньо переміщених осіб
В кінці жовтня 2017 року під головуванням голови правління Фонду Володимира Саєнка відбулося позачергове засідання правління Фонду.

В роботі засідання правління брав участь перший заступник голови Профспілки Валерій Мамченко, який є постійним членом правління Фонду соціального страхування України.

На засіданні були розглянуті та схвалені зміни до бюджету Фонду соціального страхування України на 2017 рік. Зокрема, збільшені видатки у зв’язку з зростанням розміру середньоденної допомоги по вагітності та пологах, оскільки з 01 січня 2017 р. встановлено мінімальну заробітну плату в розмірі 3200 грн., а також збільшенням кількості застрахованих осіб, яким виплачується допомога за рахунок коштів Фонду, особливо, в частині фізичних осіб-підприємців, які з 01.01.2016 мають право на отримання матеріального забезпечення від Фонду.

Згідно до чинного законодавства сума допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Серед інших питань порядку денного Валерію Мамченко вдалося наголосити увагу членів правління на проблему, що останнім часом з причин непереборної сили загострюється у зв’язку з порушенням прав тимчасово переміщених осіб на соціальний захист у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у разі виявлення професійного захворювання.

Члени правління в процесі обговорення підтримали необхідність внесення змін до чинних нормативно-правових документів, якими врегульовані питання призначення соціальних виплат у разі встановлення зв'язку захворювання з умовами праці, у випадках коли є перешкоди для розслідування обставин і причин виникнення професійних захворювань за відсутності доступу до підприємств, які знаходяться на непідконтрольній українській владі території.

Звернення Профспілки щодо означеної проблеми та конкретні пропозиції по її вирішенню було направлено до виконавчої дирекції Фонду ще на початку жовтня і на теперішній час знаходиться в процесі опрацювання.

Аналогічні звернення від Профспілки направлені Міністру соціальної політики України А. Реві та Голові Федерації профспілок України Г. Осовому.