зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

2 Листопада 2017
Позиція Профспілки залишається незмінною щодо формування Списків № 1 та № 2
1 листопада в приміщенні Мінсоцполітики під головуванням заступника Міністра соціальної політики Миколи Шамбіра відбулося чергове (третє) засідання робочої групи з врегулювання спірних питань щодо формування списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Нагадаємо, що ця проблема стосується категорій працівників, які за специфікою виконуваної професійної діяльностітільки частину свого робочого часу перебувають в підземних умовах і знаходяться під впливом шкідливих і небезпечних факторів – від 50 до 80 відсотків, та які безпідставно були виключені при актуалізації Списків № 1 та № 2.

В роботі засідання брав участь перший заступник голови Профспілки Валерій Мамченко, який в черговий раз наголосив на важливості більш детального вивчення та аналізу цього питання і прийнятті справедливого та обґрунтованого рішення стосовно повернення до законодавства положень, якими буде врегульовано право працівників на пільгову пенсію при зайнятості на підземних роботах неповний робочий день.

Позиція Профспілки залишається незмінною – незалежно від кількості працівників такої категорії – право на пенсію повинно бути відновлено.. Це пов’язано з тим, що стан здоров’я таких працівників пов’язаний з накопиченням впливу факторів шкідливості умов праці та тривалості такого впливу.

По результатах обговорення було прийнято узгоджене рішення щодо продовження аналізу додаткової інформації та пропозицій стосовно підстав для подальшого розгляду та остаточного вирішення спірного питання на наступному засіданні робочої групи.

У зв’язку з цим профільним міністерством і галузевими профспілками прийнято рішення продовжити пошук підстав та додаткових шляхів для вирішення означеної проблеми у форматі роботи спільної робочої групи, яка була створена у 2016 році для опрацювання пропозицій щодо актуалізації Списків № 1 та № 2