зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

31 Серпня 2017
Проблеми вугільної галузі необхідно вирішувати невідкладно.
( зустріч Голови Укрвуглепрофспілки з Міністром Міненерговугілля України).

Вчора, 30 серпня, голова Укрвуглепрофспілки Віктор Турманов зустрівся з Міністром енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Насаликом .

Під час зустрічі головою Профспілки були порушені найактуальніші питання сьогодення, від вирішення яких у визначальній ступені залежить – забезпечення сталої роботи вугледобувних підприємств, як в нинішній час, так і на перспективу, їх подальший розвиток, належне фінансування та соціальний захист шахтарів. Першочергове завдання Міністерства разом з Урядом України – це винайдення джерел фінансування і необхідних коштів для виплати у повному обсязі заробітної плати та погашення наявних боргів з неї у вересні- грудні цього року, на що потрібно біля одного мільярда гривень бюджетних коштів.

Тому керівництво Міненрговугілля повинно докласти активних зусиль щодо ініціювання необхідності прийняття відповідного законодавчого акту, та вжити практичні заходи з підготовки проекту Закону , використовуючи всі наявні важелі для збільшення обсягу бюджетного фінансування у 2017 році, визначеного Програмою « Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції».

Голова Профспілки відзначив, що для всіх працівників галузі незрозумілим є самозаспокоєність, відсутність ініціативи та необхідних практичних дій керівництва Міненерговугілля України, цілеспрямованих на вирішення питань стосовно забезпечення належним фінансуванням підприємств вугільної промисловості у наступному -2018 році.

За наявними даними Міністерством фінансів України сформовано для Уряду України пропозиції з відповідними показниками, згідно яких зовсім не передбачено внесення до проекту Державного бюджету на 2018 рік такої найважливішої життєвонеобхідної для вугільної галузі Програми , як «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове прокриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції». А це означає , що шахтарі і надалі знову будуть без заробітної плати!?

Не передбачається також виділення жодної бюджетної копійки на заходи з охорони праці та підвищення техніки безпеки на вугільному виробництві, на завершення будівництва шахти № 10 « Нововолинська» і технічне переоснащення вугледобувних підприємств.

Голова Профспілки Віктор Турманов закликав Міністра Ігоря Насалика до більшої рішучості, настійливості, послідовності і більш стійкої взаємодії з Профспілками у вирішенні даного питання .

Було наголошено на те, що тільки за умови виділення Державою необхідних коштів для стабілізації роботи вугледобувних підприємств , їх подальшого розвитку, забезпечення необхідних умов праці та стабільної і повному обсязі виплати заробітної плати - можна вести розмову про здійснення будь-яких практичних дій щодо реформування та зміни структури управління галузі.

Тому, невідкладно , згідно рішення Міжвідомчої робочої групи з питань врегулювання кризових явищ у вугільній промисловості України необхідно найближчим часом особисто Міністру Насалику І. С. провести зустріч з представниками Профспілок стосовно визначення плану заходів з реалізації Концепції реформування і розвитку вугільної промисловості та удосконалення системи управління галуззю при умові забезпечення попереднім фінансуванням за відповідними державними програмами.

Турманов В. І. звернув увагу Міністра на небезпеку роботи вугільних підприємств в зимовий період та практичну відсутність дій по попередній підготовці для забезпечення сталої роботи в даний період.

За підсумками зустрічі Міністр Ігор Насалик запевнив в подальшій активізації роботи керівництва і апарату Міністерства по вирішенню порушених Профспілкою питань. Зокрема, Міністерством будуть винайдені фінансові ресурси в необхідному обсязі на виплату заробітної плати і погашення боргів з неї у 2017 році, а також вжиті заходи по забезпеченню необхідного фінансування в наступному році за відповідними бюджетними програмами. Буде також проведена зустріч з представниками Профспілки , і на найближчому засіданні Колегіі Міненерговугілля України, яке заплановане на 17 вересня цього року, має бути розглянуте і питання щодо підготовки вугільних підприємств до роботи в зимовий період 2017-18 років. На дане засіданні Колегії також будуть запрошені керівники Профспілки та голови регіональних організацій Профспілки.