зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

12 Квітня 2017
Засідання Президії Укрвуглепрофспілки.
12 квітня поточного року в м. Києві відбулося засідання Президії ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України.

Згідно порядку денного на засіданні було розглянуте питання:

«Про стан переговорного процесу щодо внесення змін і доповнень до Галузевої угоди та подальші дії Профспілки».

З зазначеного питання виступив з інформацією виступив Перший заступник голови Профспілки працівників вугільної промисловості України, співголова Робочої комісії для ведення колективних переговорів щодо внесення змін та доповнень до Галузевої угоди Валерій Мамченко. У своєму виступі він відзначив, що в ході ведення переговорів вдалося узгодити більшість пропозицій наданих територіальними і первинними організаціями Профспілки . Зокрема , за перший раунд колективних переговорів між Сторонами , Робочою комісією , було схвалено понад0 62% змін і доповнень до Галузевої угоди.

Як відмітив Валерій Мамченко , разом з тим не завершені ще переговори з з окремих питань щодо галузевих гарантій оплати праці.

На засіданні Президії було прийнято рішення: інформацію Першого заступника Профспілки, співголови Робочої групи Валерія Мамченка щодо стану переговорів по внесенню змін і доповнень до Галузевої угоди взяти до відома та підтримати позицію профспілкової сторони Робочої комісії щодо розміру базового показника для визначення мінімальної галузевої гарантії в оплаті праці та коригування на індекс інфляції.

Окрім цього на засіданні Президії ЦК Профспілки було прийнято рішення про скликання VIII Пленуму ЦК Профспілки в другій половині травня поточного року.

На засіданні Президії ЦК Профспілки також було заслухано інформацію голови Профспілки Віктора Турманова про заходи Профспілки щодо призупинення проваджень стосовно банкрутства державних вугільних підприємств, а також інформацію про роботу ЦК Профспілки щодо відновлення права на пенсію на пільгових умовах за Списками № 1 та № 2.

Стосовно питання банкрутства державних вугільних підприємств голова Укрвуглепрофспілки поіформував присутніх , що у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 6212, розроблений за участі ЦК Профспілки ( автор народний депутат Бондар М. Л.), яким передбачається призупинення банкрутства і блокування рахунків державних вугільних підприємств на період до 1 січня 2019 року. Розгляд цього законопроекту заплановано на четвер, 13 квітня поточного року.

Що стосується питання Списків № 1 та №2 , то лідер Профспілки проінформував присутніх про проведену роботу з Міністерствами, відомствами та Кабінетом Міністрів України щодо порушеного питання. Він повідомив, про те, що 12 квітня поточного року відбулася зустріч Прем'єр – міністра України Володимира Гройсмана з головою Профспілки Віктором Турмановим, вході зустрічі було обговорено питання Списків № 1 та №2. Під час зустрічі голова Профспілки передав Голові Уряду Пропозиції Профспілки по вирішенню нагальних питань вугільної галузі, спрямованих на забезпечення сталої роботи державних вугледобувних підприємств . Зокрема , в листі зазначено про необхідність врахування пропозицій Профспілки, Міненерговугілля України, Інституту медицини праці НАМН України щодо відновлення права на пенсію на пільгових умовах для категорій осіб, що зайняті на підземних роботах 50 і більше відсотків робочого часу в обліковому періоді, скасованого постановою КМУ № 461.

Окрім цього в зазначеному листі викладені наступні пропозиції Профспілки :
- Забезпечити економічну збалансованість державних вугледобувних підприємств України, в тому числі шляхом здійснення необхідного бюджетного фінансування Програм «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції» та « Капітальне будівництво і технічне переоснащення шахт»;

- На період стабілізації роботи вугільної галузі відновити діяльність «Координаційної ради з питань врегулювання кризових ситуацій у вугільній промисловості» під керівництвом Віце- прем'єр- міністра України Кістіона Володимира Євсевійовича;

- Здійснити реструктуризацію богів державних вугледобувних підприємств за спожиту електроенергію та фондам соціального страхування України;

- Невідкладно вирішити питання щодо виділення 200 млн. грн. на охорону праці та техніку безпеки вугільних шахт;

- Доопрацювати і затвердити Кабінетом Міністрів України « Урядову програму реформування та розвитку вугільної промисловості України на період до 2020 року» з визначенням необхідних обсягів і джерел фінансування , в тому числі бюджетного по всіх її складових (заробітна плата, охорона праці, технічне переоснащення та інше).

На засіданні Президії ЦК було також прийнято ряд рішень, що стосуються діяльності Укрвуглепрофспілки .