зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Березня 2017
Заява Профспілки працівників вугільної промисловості України.
Аварія на шахті « Степова» ДП « Львіввугілля» - трагедія для України, яка забрала життя 8 гірників. Ця трагедія свідчить про те, до чого може призвести постійне недофінансування вугільної галузі взагалі.

Як відомо, 27 лютого поточного року був накладений арешт на рахунок ДП « Львіввугілля», на який надійшли кошти на виплату заробітної плати шахтарям. Викликає занепокоєння те, що при цій трагедії, що сталася на шахті рахунки до сир пір не розблоковані і це унеможливлює надання відповідної фінансової допомоги підприємству для ліквідації наслідків аварії на шахті та відновлення її роботи. Навіть, кошти на поховання загиблих шахтарів виділялися з великими труднощами.

Таких аварій можна було б уникнути , якби було достатнє бюджетне фінансування вугільної галузі. У зв'язку з постійним недофінансуванням галузі, шахтарі вимушені за власні кошти купувати спецодяг та засоби індивідуального захисту. То про яку техніку безпеки і охорону праці ми можемо вести мову?

Поки Уряд декларує реформування вугільної галузі, державні шахти накопичують багатомільйонні борги по зарплаті. Політика держави стосовно державних вугільних підприємств спрямована на знищення власних потужностей з видобутку вугілля. Повинно бути чітке розуміння , що робити з вугільною галуззю України. Позиція Уряду – реструктуризація галузі через закриття неприбуткових шахт і приватизація рентабельних підприємств. Якщо Уряд не змінить свою політику відносно вугільної галузі, то Україні загрожує знищення шахт, зростання безробіття у вугільних регіонах, тотальна залежність від імпортованого вугілля.

Так, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик у листопаді повідомив, що підприємства України вже законтрактували за кордоном 650 тис. тонн вугілля. Така ситуація виникла не випадково - просто вітчизняна вугільна промисловість за останні роки знижувала обсяги видобутку. Насамперед ідеться про державні шахти — вони сьогодні перебувають у жалюгідному стані та не в змозі забезпечити енергетичну незалежність України .

Голова Профспілки Віктор Турманов