зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

6 Липня 2016
Марш профсоюзов против стремительного роста тарифов на коммунальные услуги собрал десятки тысяч трудящихся и профактивистов
Сегодня в Киеве несколько десятков тысяч представителей отраслевых профсоюзов и областных профсоюзных организаций, трудовых коллективов провели Всеукраинский марш протеста, пикетирование и митинги возле Кабинета министров и Верховной Рады Украины в связи с шоковым повышением цены на газ и коммунальных тарифов.

Главный лозунг марша, который за последние два года стал наиболее массовой профсоюзной акцией, - «ЕВРОПЕЙСКИМ ЦЕНАМ - Европейский ЗАРПЛАТУ!».

Участники акции выразили категорический протест против шокового роста цены на газ для населения, тарифов на горячую воду и отопление, задекларированного повышения тарифов на электроэнергию и холодную воду, против государственной политики «шоковой терапии», которая проводится за счет простых людей и потребовали кардинального повышения зарплат и пенсий.

При этом пикетирующие подчеркнули, что речь идет не только о снижении цен и тарифов, но, в первую очередь, о повышении уровня зарплат и социальных стандартов. В частности, о росте минимальной зарплаты, пенсии и приведении их в соответствие с законом о прожиточном минимуме - то есть повышении вдвое минимальных социальных стандартов для того, чтобы не допустить снижения жизненного уровня. Также профсоюзы предложили другой, так называемый комбинированный вариант решения этого вопроса - частичное повышение зарплаты и одновременное уменьшение цены на газ.

Профсоюзы под лозунги «Украинцам - украинский газ по умеренной цене!», «Субсидии – нетрудоспособным, работникам - достойные зарплаты!», «Народные депутаты, заботьтесь о людях, не делайте из нас нищих!», «Правительство! Немедленно реформу оплату труда »,« STOP драконовским ценам на газ и коммунальным тарифам», « В очередь за субсидиями - это унижение для работников», « Нет »- грабительским ценам и тарифам! «Да» - повышению уровня жизни граждан», «Повышение цен и тарифов без роста реальных доходов - это удавка на шее народа!», «Низкие зарплаты - это тормоз развития страны», « Богатые работники - сильное государство» колоннами прошли маршем от парка им. Т.Г.Шевченко и парка Славы сначала к зданию правительства, а затем к парламенту, где состоялся масштабный митинг.

О позиции ФПУ, ее членских организаций, их первоочередных действиях в связи с шоковым повышением цен и тарифе говорили во время митингов председатель Совместного представительского органа профсоюзов, председатель Федерации профсоюзов Украины Григорий Осовой, представители всеукраинских отраслевых профсоюзов и региональных профобъединений, трудовых коллективов.

В своем выступлении Григорий Осовой подчеркнул: «Мы стремимся работать для устойчивого развития Украины, для создания новых рабочих мест, чтобы человек имел возможность достойно работать и зарабатывать на свою достойную жизнь. Но для этого заработная плата должна быть достойной. Обидно говорить о том, что по уровню заработной платы Украина на последнем месте в Европе. А среди постсоветских стран за нами только Таджикистан. Все страны движутся дальше. По зарплате они уже в 2-5 раз превышают украинский уровень! Поэтому мы вместе должны заставить власть и собственников прислушиваться к проблемам и требованиям народа Украины. Сегодня нас позвало в поход дело тарифов. Мы заставим правительство и парламент справедливо решить этот вопрос. Сегодня мы будем встречаться с премьер-министром Украины Владимиром Гройсманом и передадим ему свои требования и предложения. Сегодня будем встречаться с парламентариями нашей страны. Мы заставим их решать этот вопрос. До тех пор, пока они это не сделают, они не имеют права закрывать эту сессию».

«Мы вышли сегодня, чтобы защитить, отстоять право на достойный труд и достойную жизнь всех членов профсоюзов, всех работающих людей. И мы это сделаем!», - сказал председатель Федерации профсоюзов.

Участники акции утвердили резолюцию, которую передали в правительство и парламент.

Публикуем ее текст.

РЕЗОЛЮЦІЯ
Ми, учасники Всеукраїнського маршу протесту – представники профспілкових організацій і трудових колективів України, від імені 8 мільйонів працюючих, ветеранів праці, студентства, висловлюємо категоричний протест у зв’язку із шоковим підвищенням ціни на природний газ, електроенергію, яке спричинило двократне зростання тарифів на житлово-комунальні послуги для населення та поставило більшість сімей на межу виживання.

За останні два роки ціни зросли у рази, інфляція вже перевищила 180%, в той час як гарантована державою мінімальна зарплата збільшилась лише на 19%, а купівельна спроможність заробітних плат робітників, селян, вчителів, медиків, ветеранських пенсій навпаки, скоротилась більш ніж на третину.

Власники підприємств і торгових ринків роблять вигляд, нібито не вони завели в «тінь» майже половину економіки, сховали третину зарплати від сплати податків та ЄСВ, довели трудові заробітки до рівня милостині, а Пенсійних фонд – фактично до банкрутства. Отримавши економію в 80 мільярдів гривень від зниження ЄСВ до 22 %, вони за півроку так нічого і не зробили для відчутної детінізації доходів мільйонів нелегальних та безправних працівників.

Уряд для захисту від цінового шоку пропонує нам прийти за субсидією, кошти для якої беруться з податків – тобто з наших же зарплат. Напевне така державна допомога є доцільною для пенсіонерів, інвалідів, безробітних, багатодітних сімей, але аж ніяк для працюючих людей.

Якщо не буде підвищено заробітні плати, за субсидією прийде абсолютна більшість працюючих. Це – повернення в минуле, до радянського «соцзабезу», що неприпустимо для країни, яка стала на шлях ринкових реформ і європейської інтеграції.

Працьовитий Український народ повинен жити з власної праці з гідною зарплатою, а не подачками.

Заявляємо, що політика розширення субсидування не знаходить підтримки серед працюючих, породжує утриманські настрої у суспільстві, приховування доходів, провокує тінізацію трудових відносин. Таке рішення вимагатиме подальшого збільшення державних видатків на субсидії, а відтак – посилення податкового пресу на легальну економіку і працівників.

Тому професійні спілки, основним завданням та обов’язком яких є соціальний захист, не мають права бездіяльно спостерігати за порушенням гарантованих Основним Законом держави прав працюючих заробити власною працею на гідне життя.

Висловлюємо рішучий протест проти шоку цін і тарифів без компенсуючого підвищення зарплат. Люди не можуть і не хочуть працювати задарма. Вимагаємо від Парламенту і Уряду України не допустити утвердження в країні соціальної зрівнялівки!

Ми об’єднались, щоб заявити про нашу спільну позицію, донести її до відома української громади та закликати владу невідкладно відреагувати на ситуацію, що склалася.

УЧАСНИКИ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МАРШУ ПРОТЕСТУ ВИМАГАЮТЬ

від Уряду та Верховної Ради України:
- невідкладно провести справедливу реформу оплати праці;
- встановити з 1 жовтня гарантовану мінімальну заробітну плату на рівні економічно обґрунтованого, обрахованого у фактичних цінах прожиткового мінімуму – 3 тис. гривень, відповідно підвищити пенсії та стипендії;

від власників підприємств та роботодавців негайно:
- з 1 серпня ц.р. підвищити заробітні плати працівникам не менш ніж на 15%, у тому числі за рахунок багатомільярдної економії від зниження державою удвічі розміру сплати єдиного соціального внеску, компенсувати втрати від знецінення зарплат через дорожнечу;
- провести консультації з профспілковими комітетами і розпочати приведення частки заробітної плати у затратах на виробництво продукції до рівня європейських країн – не менше 25-30 відсотків.

від народних депутатів:
- до завершення поточної сесії Верховної Ради України заслухати звіт Уряду та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо обґрунтованості підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги, достатності запропонованих Урядом заходів соціального захисту населення;
- прийняти необхідні закони для недопущення зниження життєвого рівня громадян.

ЗАЯВЛЯЄМО, що у разі нереагування на наші вимоги профспілки вдадуться до більш жорстоких дій, аж до страйку, згідно з гарантіями, закріпленими статтею 44 Конституції України.