зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

19 Вересня 2014
Громадська рада при Міненерговугілля обговорила ситуацію в паливно-енергетичному комплексі України
Відбулося розширене засідання Громадської ради при Міністерстві енергетики і вугільної промисловості України за участі міністра Юрія Продана, представників компаній, які належать до сфери управління міністерства, керівників структурних підрозділів, повідомила прес-служба Міненерговугілля.

Засідання проведене з метою обговорення з провідними фахівцями галузі, експертами та громадськими діячами ситуації в паливно-енергетичному комплексі України, розгляду пропозицій щодо ефективного використання енергоресурсів, енергозбереження в складних умовах підготовки до зими та проходження опалювального періоду 2014-2015 років.

Міністр Юрій Продан у своєму виступі наголосив, що ситуація серйозна, оскільки забезпечення газом та вугіллям недостатнє. Також поінформував, що на сьогодні Урядом відпрацьовуються різні заходи з метою скорочення споживання газу, оскільки Росія відтерміновує дату проведення тристоронніх переговорів щодо відновлення газопостачання та встановлення справедливої ринкової ціни.

Міністр також повідомив, що є домовленості щодо постачання кам’яного вугілля, проте ціна на вугілля зростає в умовах підвищеного попиту, крім того, можливості портів обмежені.

На головних загрозах для нормального проходження опалювального періоду наголосив заступник міністра Вадим Улида. По-перше, він нагадав, що з червня припинено постачання природного газу з Росії. При цьому повідомив, що в газосховища закачано понад 16 млрд. куб. метрів газу, що на 3 млрд. більше, ніж минулого року; також досягнуто економії понад 2 млрд. куб. метрів газу проти відповідного періоду минулого року. Другою загрозою, за словами Вадима Улиди, є пошкодження інфраструктури захоплених бойовиками територій, адже станом на сьогодні без електроенергії залишається 178 населених пунктів. Ще однією загрозою є значний дефіцит вугілля, спричинений руйнуванням інфраструктури Донбасу, зокрема транспортних комунікацій.

За підсумками засідання Громадська рада надасть міністерству для розгляду свої пропозиції щодо економії використання енергоресурсів та підвищення ефективності роботи ПЕК.