зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

18 Вересня 2014
Профспілковий референдум «Українському народу – гідне життя!»
Вперше в історії профспілкового руху України Федерація профспілок України ініціювала проведення всеукраїнського референдуму із зверненням до Президента України Петра Порошенка та Кабінету Міністрів України під гаслом: «Ми закликаємо до гідного життя для українського народу!».

У зверненні, зокрема, сказано: «ООН визначила, що мінімальна заробітна плата має бути не нижче 3 дол. США (~36 грн.) за годину. В Україні мінімальна зарплата досягла жебрацьких розмірів аж у 7,3 грн. за годину або 1218 грн. за місяць. А ціни на товари, послуги та комунальні тарифи наздоганяють і переганяють світові.
Працюючу людину не тільки позбавляють можливості задовольняти свої основні життєві потреби, а й прирікають недоїдати.

Ураховуючи сучасні економічні та політичні реалії, величина мінімальної зарплати у 2015 році має бути встановлена на рівні 3093 грн. Це розмір заробітної плати, який дозволить протягом повного трудового стажу заробити хоча б ганебну мінімальну пенсію.
Встановлення такого розміру мінімальної заробітної плати стане першим кроком на шляху наближення України до європейських стандартів життя.

Коментуючи профспілкову ініціативу, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк зазначив, що всеукраїнський профспілковий референдум проводиться з дуже важливого та гострого питання: якою має бути мінімальна заробітна плата у 2015 році?
Це викликано підготовкою проекту Держбюджету на наступний рік. Згідно з українським законодавством, основний фінансовий документ країни має формуватися на соціальних стандартах. І одним з них є мінімальна заробітна плата.

- Ми вважаємо, що держава має зробити все, щоб працююча людина не була жебраком і мала можливість задовольняти хоча б мінімальні власні потреби, а також сплатити податки та внески до соціальних фондів, мати кошти для підтримки непрацездатних членів родини. Це і є створення належного рівня мінімальної заробітної плати, - підкреслив Сергій Кондрюк. - За нашими розрахунками, мінімальна заробітна плата мала б перевищувати 4 тисячі гривень. Але ми розуміємо, що країна зараз перебуває у складній ситуації. Втім, позиція Федерації профспілок України досить чітка: мінімальна заробітна плата повинна забезпечити людині хоча б мінімальну пенсію. Щоб це відбулося, мінімальна зарплата в 2015 році має бути щонайменш на рівні 3093 грн.

Ми привели всі наші аргументи і докази представникам влади і роботодавців, але вони вперто не хочуть платити українцям зарплати, які мають платитися відповідно до Конституції. Для того, щоб знайти додатковий аргумент, ми, власно, і проводимо цей національний профспілковий референдум.

Якщо члени профспілок нас підтримують і ми назбираємо 100 000 голосів підтримки, це буде вагомим важелем у подальших перемовинах на рівні Уряду і Президента України, який за Конституцією є гарантом законних прав громадян.

ЗГОДЕН – НЕ ЗВОЛІКАЙ! Тисни СТАРТ (зайдеш на сайт голосування) і ГОЛОСУЙ!