зробити стартовою додати в обране


Архів новин

Версія для друку

7 Жовтня 2022
ДИСКУСІЙНА ПЛАТФОРМА ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ДІЙ ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ
З нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та за ініціативи Міжнародної конфедерації профспілок та підтримки Міжнародної організації праці 6 жовтня в м. Києві в Будинку профспілок відбулася панельна дискусія сторін соціального діалогу на тему: « Праця в умовах воєнного стану в Україні:поточна ситуація, виклики та загрози, шляхи вирішення». Мета заходу - обговорення питань, пов’язаних із забезпеченням спільних дій соціальних партнерів для досягнення стандартів гідної праці в умовах війни. Модератором даного заходу виступив Олександр Шубін, заступник голови ФПУ, заступник співголови Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони профспілок.


З вітальним словом виступив Голова ФПУ Григорій Осовий. З промовами також виступили: Анатолій Кінах, Співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців, Маркус Пілгрім та Магнус Берге – представники Офісу Міжнародного бюро праці (МОП) для країн Центральної та Східної Європи (м.Будапешт), Марсель Рьотіг, Фелікс Хетт, з Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Республіці Молдова.

В даній панельній дискусії взяли участь Сергій Савчук, національний координатор МОП в Україні, Юрій Кузовий, директор директорату праці та зайнятості Мінекономіки, Олексій Туров, заступник Голови Федерації роботодавців паливно-енергетичного комплексу, Юлія Жовтяк, директор Державного центру зайнятості України, голови всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, Андрій Зимін, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України, Олександр Рябко, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України,

У своєму виступі очільник Укрвуглепрофспілки подякував організаторам та всім учасникам даного зібрання за надану можливість озвучити ситуацію на підприємствах вугільної галузі в умовах воєнного стану. Керівником Укрвуглепрофспілки було акцентовано увагу учасників дискусії на тому, що війна змінили пріоритети у сфері енергетики. Якщо в довоєнний час надавалася перевага розвитку альтернативних джерел енергії та максимальному скороченню використання вугілля в енергетичному секторі, то на даний час ситуація кардинально змінилася. Наразі важливість вугілля для подолання енергетичної кризи та безпеки визнана у всьому світі. Як зазначив керівник Профспілки, при достатньому фінансуванні вугледобувних підприємств, зокрема, виділення коштів на технічне переоснащення шахт, на оплату праці працівникам, охорону і безпеку праці видобуток вітчизняного вугілля можна збільшити у 2 і більше разів, що в свою чергу забезпечить енергетичну безпеку нашої держави та дозволить достойно пройти осінньо-зимовий період.

Також було наголошено, що з початку 2022 року перед вугледобувними підприємствами виникла нова проблема, а саме, відновлення ПДВ операцій з постачання на митній території України вугілля та продуктів його збагачення, що в свою чергу призводить до удорожчання операцій з постачання угілля внутрішнім споживачам та погіршенням економіки підприємств. Врегулювання даного питання передбачається шляхом прийняття законопроекту, реєстр. № 6530-1 за авторства н. д. Андрія Геруса та інших народних депутатів. На даний час дана законодавча ініціатива знаходиться на розгляді у Верховній Раді України.

Всі учасники даного зібрання висловили націленість на продовження діалогу та напрацювання спільних рішень, які забезпечать досягнення в Україні стандартів гідної праці.