зробити стартовою додати в обране


Коллективные трудовые споры

24.07.2006

стр.підр. "Шахта імені М.П.Баракова" ВАТ "Краснодонвугілля" м. Суходільська

Розпорядження НСПП від 24.07.2006 № 186-р

Про відмову в реєстрації колективного трудового спору між найманими працівниками структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області та адміністрацією відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області.

У К Р А Ї Н А
НАЦІОНАЛЬНА СЛУЖБА ПОСЕРЕДНИЦТВА І ПРИМИРЕННЯ
Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
24 липня 2006 року, м. Київ, № 186-р

Про відмову в реєстрації колективного трудового спору між найманими працівниками структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області та адміністрацією відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області

Національна служба посередництва і примирення (далі - НСПП) отримала подання відділення НСПП в Луганській області від 21.07.2006 року № 01-12/85 щодо відмови в реєстрації колективного трудового спору між найманими працівниками структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області та адміністрацією відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області.

Відповідно до розпорядження НСПП від 17.07.2006 року № 173-р відділення НСПП в Луганській області перевірило повноваження представників сторін у колективному трудовому спорі між найманими працівниками структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області та адміністрацією відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області.

В ході перевірки встановлено, що 21.06.2006 року було проведено спільну конференцію (трудового колективу структурного підрозділу) ППВП та НПГ “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області, в роботі якої взяв участь 41 делегат (26 представників профспілки працівників вугільної промисловості шахти та 15 представників незалежної профспілки гірників). На конференції було висунуто вимоги, що стосуються встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту до адміністрації відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області та визначено орган, для представництва інтересів найманих працівників зазначеного структурного підрозділу в особі профспілкового комітету ППВП та виконавчого бюро НПГ структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області.

За результатами аналізу вимог, висунутих делегатами конференції найманих працівників шахти встановлено, що вони повністю відповідають положенням статті 2 Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, але процедура затвердження вимог та визначення органу, уповноваженого представляти інтереси найманих працівників не була дотримана.

Зокрема, було недотримано норму представництва делегатів. Відповідно до отриманих відділенням НСПП довідок: чисельність найманих працівників у відкритому акціонерному товаристві “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області складає 23285 чол., у структурному підрозділі “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області 2256 чол. Таким чином, враховуючи зазначену чисельність, на конференцію мало бути делеговано біля 150 представників, а не 41 делегат, як це визначено в протоколі спільної конференції трудового колективу даного структурного підрозділу від 21.06.2006 року.

Також, під час перевірки повноважень представники профспілкового комітету ППВП та виконавчого бюро НПГ структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області не надали підтверджуючих документів, які свідчать про повноваження делегатів конференції (протоколи загальних зборів по їх обранню тощо), мотивуючи тим, що такі документи в них відсутні.

Крім того, за інформацією директора шахти, адміністрації не було відомо про скликання конференції трудового колективу структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області.

21.06.2006 року відповідно до подань ППВП та НПГ шахти, членам ППВГ та НПГ був наданий вільний від роботи час для роботи в засіданнях профспілок (накази по структурному підрозділу від 02.06.2006 року № 433 та від № 20.06.2006 року 446). Також, директора шахти було запрошено на засідання профспілок ППВП та НВГ (а не на конференцію профспілок) з порядком денним щодо висування вимог по підвищенню заробітної плати, про що свідчить лист голови виконавчого бюро структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області від 19.06.2006 року.

Враховуючи те, що вимоги найманих працівників структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області висунуті із порушенням положень частини першої статті 4 Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, пунктів 3.1.5. та 3.1.6. Положення про порядок формування і затвердження вимог найманих працівників або профспілки, затвердженого наказом НСПП від 13.05.2003 року № 192, із змінами, внесеними наказом НСПП від 01.10.2004 року № 125, відповідно до частини шостої статті 15 Закону України ”Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”, підпункту 5.1. Положення про порядок реєстрації Національною службою посередництва і примирення висунутих найманими працівниками або профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів), затвердженого наказом Національної служби посередництва і примирення від 08 січня 2003 року № 4, із наступними змінами і доповненнями,

1. Відмовити в реєстрації колективного трудового спору між найманими працівниками структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області та адміністрацією відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області.

2. Відділенню Національної служби посередництва і примирення в Луганській області, в межах повноважень, визначених Законом України ”Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” та Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженим Указом Президента України від 17 листопада 1998 року № 1258/98, із змінами, внесеними Указом Президента України від 30 грудня 2000 року № 1393/2000, надати необхідні роз’яснення найманим працівникам структурного підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області з питань застосування чинних законодавчих та нормативно-правових актів у процесі здійснення процедури формування і затвердження вимог найманих працівників, прийняття рішення про вступ у колективний трудовий спір.

3. Дане розпорядження надіслати органу, уповноваженому представляти інтереси найманих працівників відокремленого підрозділу “Шахта імені М.П. Баракова” відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Суходільська Луганської області, адміністрації відкритого акціонерного товариства “Краснодонвугілля” міста Краснодона Луганської області, Суходільському міському голові Луганської області, Краснодонському міському голові Луганської області, Луганській обласній державній адміністрації, відділенню Національної служби посередництва і примирення в Луганській області.

В.о голови Національної служби посередництва і примирення С. Гербеда