зробити стартовою додати в обране


Конфликты

Коллективные трудовые споры

18 Лютого 2022
ІНФОРМАЦІЯ ПРО СТАН СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВИХ ВІДНОСИН, КОЛЕКТИВНІ ТРУДОВІ СПОРИ (КОНФЛІКТИ) В УКРАЇНІ У СІЧНІ 2022 РОКУ
Упродовж січня 2022 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 37,6 млн грн від загальної суми боргу (572,8 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 264 примирні процедури, спрямовані на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 244 узгоджувальні зустрічі та 20 засідань примирних комісій.

Упродовж січня НСПП сприяла вирішенню 192 КТС(К) (3 – на національному, 4 – на галузевому, 2 – на територіальному, 183 – на виробничому рівнях), у яких взяли участь понад 1,6 млн працівників 7662 суб'єктів господарювання.

Загалом, у зазначених 192 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 427 вимог, з яких: 191 (45%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 115 (27%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 87 (20%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 34 (8%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Зокрема, упродовж січня 2022 року НСПП зареєстровано 39 КТС(К) (у 6,5 разів більше порівняно із січнем 2021 року), у яких найманими працівниками було висунуто 61 вимогу (майже у 4 рази більше, ніж у січні минулого року).
За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Упродовж січня п. р. за сприяння НСПП врегульовано 35 конфліктних ситуацій на 35 підприємствах.

Завдяки превентивним заходам НСПП жодна конфліктна ситуація не стала предметом виникнення КТС(К).

За результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати, як один з основних чинників впливу на формування протестного потенціалу, суттєво підвищує ризик прояву протестних настроїв, зокрема і у радикальних формах. Так, станом на 31.01.2022 значна заборгованість із виплати заробітної плати спостерігається на наступних вугледобувних підприємствах Донецької області:
– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" – 109,2 млн грн;
– ТОВ "Краснолиманське" – 92,4 млн грн;
– ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1" – 32,7 млн грн;


У січні поточного року наймані працівники провели 1 акцію соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

01 лютого 30 працівників четвертої зміни шахти "Алмазна" відокремленого підрозділу "Шахтоуправління "Добропільське" ДП "Добропіллявугілля-видобуток" (Донецька область, м. Добропілля), після закінчення роботи, відмовилися підніматися на поверхню, а понад 90 шахтарів першої та другої змін, на підтримку протестувальників, – відмовилися приступати до роботи, вимагаючи погашення заборгованості із виплати заробітної плати за грудень 2021 року, яка за оперативною інформацією складає близько 30 млн грн.

Фахівцями НСПП проведено перемовини з представниками виконавчого комітету Добропільської міської ради, профспілок та адміністрації шахти, Департаменту розвитку базових галузей промисловості та Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Донецької ОДА, за результатами яких 30 гірників прийняли рішення про припинення акції та вихід на поверхню.

По матеріалах ФПУ