зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Международные связи

16 Червня 2023
Розбудова профспілкої міці. На захисті європейської солідарності та миру
З 30 травня по 1 червня у грецькому місті Салоніки проходила середньострокова Конференція Європейської профспілки IndustriALL. Майже 450 делегатів, які представляють профспілки ЄС, взяли участь у роботі цього заходу. Серед них як повноправні члени IndustriALL-Європа, завдяки фінансовій підтримці європейських колег, була й українська делегація у складі представників 10 галузевих профспілок України. Профспілку працівників вугільної промисловості України на даному заході представляв виконуючий обов’язки голови Львівської територіальної організації Степан Ярема.


Після отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС перед українськими промисловими профспілками відкрилася можливість рівноправної співпраці у рамках цієї федерації. Президент IndustriALL-Європа Міхаель Васіліадіс та Генсек Люк Траєнгл тепло привітали українську делегацію та надали їй право першого виступу. Відео, яке підготували українські членські організації про роботу промислових профспілок під час війни, справили однозначно глибоке враження на всіх учасників.

Конференція була побудована за тематичними сесіями:
1. Розбудова профспілкової міці на захист сталих робочих місць у Європі.
2. Розбудова профспілкової міці на захист справедливої оплати та умов праці. 3. Модернізація профспілок.
4. Розбудова профспілкової міці на захист Європейської солідарності та миру.

Конференція ухвалила Стратегічний план дій федерації до 2025 року. Учасники засідання у своїх виступах підкреслювали появу великої кількості нових викликів, що виникли перед профспілками ЄС, і на які вони повинні швидко та якісно реагувати.

Делегати Конференції розуміють, що війна росії в Україні спровокувала збільшення витрат на воєнні потреби в усіх країнах ЄС, а отже, кошти на соціальний захист буде зменшено, енергетична криза посилюватиметься, а економіку багатьох країн очікує рецесія.

Учасники підтримали пропозицію Європарламенту ухвалити нову Директиву ЄС з питань контролю за правами людини, яка стане новим інструментом профспілкової діяльності. Вони звернули також увагу на те, що популістська риторика призводить до популярності праворадикальних партій, які несуть загрозу розвитку демократії в ЄС.

Національна Грецька Федерація профспілок, незважаючи на складну ситуацію в країні, зробила все можливе, щоб Конференція пройшла успішно і плідно. Її учасники одноголосно висловили солідарність з Україною та українськими профспілками і запевнили в наданні підтримки й надалі: «Спонукання та заохочення солідарних дій на захист України — це наше профспілкове завдання!»

Джерело: Атомпрофспілка
Международные связи | Направления деятельности | главная