зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Международные связи

11 Квітня 2022
ШАРАН БАРРОУ: МІЖНАРОДНА КОНФЕДЕРАЦІЯ ПРОФСПІЛОК ПІДТРИМУЄ І БУДЕ ПІДТРИМУВАТИ УКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ
8 квітня 2022 року відбулася відеозустіч Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з Генеральним секретарем Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу.

Сторони відверто обговорити питання, що викликають загальне занепокоєння і становлять спільний інтерес, зокрема призупинення членства ФНПР та надання допомоги Україні та українським профспілкам, у тому числі ФПУ.

Голова МКП і запевнила, що МКП на 100 відсотків підтримує і буде підтримувати українські членські організації. Вона роз'яснила запущену на позачерговому засіданні Генеральної Ради, згідно зі Статутом МКП, у відповідь на запит українських та низки членських організацій процедуру розгляду щодо ФНПР. Незважаючи на рішення ФНПР призупинити членство в МКП, про що було заявлено на Виконкомі ВЕРСу і про що ФНПР офіційно повідомила секретаріат, цей розгляд буде продовжено і його результати розглянуті у травні на черговому засіданні Генеральної Ради.

Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував про діяльність ФПУ 24/7 щодо надання гуманітарної допомоги біженцям, а також про підготовку до засідання Президії ФПУ, яке відбудеться 19 квітня, і на якому буде розглянуто питання дій профспілок в умовах військового та повоєнного часу і, відповідно, напрацьовано та розглянуто пакет пропозицій. Він зупинився на відновленні діяльності профспілок, а також на особливостях профспілкової роботи на звільнених територіях.

Голова ФПУ запропонував не обмежуватися наданням гуманітарної допомоги лише біженцям, а також надати підтримку профспілковим організаціям, членам сімей профспілкових активістів, які загинули, захищаючи Україну. Він повідомив, що лише за місяць ФПУ втратила 700 тисяч членів. За оцінками, зниження членства складатиме не менше 50%. Як результат, надходження членських внесків скоротилося у 5 разів. Господарські об’єкти ФПУ, якщо і працюють, то безприбутково, приймаючі біженців. Чимало членів профспілок виїхали за кордон і поки вони повернуться, нам потрібно зберегти свої структури.

Григорій Осовий нагадав, що у підготовці кадрів у післявоєнний час важливе місце належатиме Академії праці, соціальних відносин і туризму, яка зараз знаходиться у дуже складній ситуації. Він попросив підшукати партнерську організацію, яка б могла взяти шефство над цим навчальним закладом і надати конкретну допомогу.

Шаран Барроу подякувала Голові ФПУ за стратегічний підхід до викликів, які стоять перед ФПУ, і попросила надати загальну інформацію щодо обсягів необхідних коштів. Вона також погодилася з більш гнучким підходом до використання надходжень від МКП, зокрема їх використанням на підтримання профспілок, а також членів сімей загиблих профспілкових працівників.

Голова МКП запропонувала провести зустріч у Брюсселі або відеоконференцію, виходячи з обставин, спільно з представниками МКП та Загальноєвропейської регіональної ради щодо затвердження пакету допомоги українським профспілкам. Вона також попросила розглянути пропозицію про проведення 1 травня, який профспілки розглядають як день боротьби за мир, день труда, зустрічі з керівництвом Євросоюзу, щоб переформатуватись і працювати реально заради миру.


Обидва керівники домовилися провести широку дискусію щодо ролі профспілок у післявоєнній відбудові України після підготовки та затвердження напрацювань від Президії ФПУ.

Шаран Барроу завірила, що МКП підтримувала та буде підтримувати українські профспілки.

На завершення Голова ФПУ Григорій Осовий подякував МКП, ЗЄРР, ЄКП, зарубіжні національні профцентри за підтримку України, українських біженців і українських профспілок.

За матеріалами ФПУ
Международные связи | Направления деятельности | главная