зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

25 Жовтня 2022
Звернення Укрвуглепрофспвілки до Міненерго щодо вирішення нагальних шахтарських питань
Керівник Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін направив звернення до Міністра енергетики України Германа Галущенка стосовно невідкладного вирішення проблемних питань вугледобувних підприємств.

У зверненні зазначається на необхідності виплати заробітної плати працівникам підприємств, які наразі знаходяться у різному стані економічної активності через російську агресію (на тимчасово окупованій території, в зоні бойовий дій, оточенні чи блокуванні) і при цьому не знаходяться в ліквідації чи в стадії початку припинення тощо.

На таких підприємствах з більшою частиною працівників призупинені трудові договори відповідно до ст.13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», при цьому у них залишилась невиплаченою прострочена заборгованість з оплати праці. Решта працівників, в тому числі керівники цих підприємств тощо, продовжують виконувати свої обов’язки за фактичним місцем знаходження, інші залишені на забезпеченні життєдіяльності підприємств, що знаходяться в зоні бойових дій чи оточенні.

Питання оплати праці та виплати заборгованості з оплати праці цим та іншим працівникам, в тому числі за періоди поточного року до введення воєнного стану, навіть при наявності у підприємств обігових коштів та наявності дебіторської заборгованості за відвантажену вугільну продукцію, як відомо, залишається до цього часу не вирішеними.

Слід також зазначити, що до цього часу відсутні і офіційно не доведені до всіх підприємств, які знаходяться у сфері управління Міненерго, яке відповідно до чинної Галузевої угоди (пункт 9.4.1) забезпечує реалізацію державної політики щодо оплати праці та соціального захисту працівників галузі, алгоритм дій та рекомендації по особливостям здійснення оплати праці працівникам в особливих умовах воєнного стану, в тому числі які зазначені у пункті 4.2 зазначеної постанови, а також у пункті 4 постанови Президії ЦК Профспілки Пр. № 13-1 від 29.06.2022 року.

Разом з тим, керівникам державних вугледобувних підприємств Міненерго було надіслано листа від 30.09.2022 № 26/1.2-14-14359 щодо вжиття вичерпних заходів для забезпечення дотримання законодавства про оплату праці. Але, без вжиття конкретних заходів з боку Міненерго, в тому числі шляхом ініцюювання прийняття відповідних урядових рішень, поставлені існуючі проблеми не можуть бути вирішені.

На підставі вищевикладеного, у зверненні висловлено прохання щодо надання конкретних доручень відповідним департаментам Міністерства в найкоротший термін в черговий раз розглянути рішення колегіальних виборних органів Профспілки з зазначених питань та напрацювати конкретні пропозиції для їх вирішення.

Водночас зазначається, що Профспілка готова підключитися до співпраці з вирішення вищезазначеної проблеми
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная