зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

7 Червня 2022
Позицію Укрвуглепрофспілки щодо відновлення нульової ставки оподаткування постачання вугілля на митній території України підтримано
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України групою народних депутатів України було підготовлено та зареєстровано у Верховній Раді України в січні поточного року законопроект реєстр. № 6530-1 « Про внесення змін та доповнень до Податкового кодексу України ( щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля». Надалі даний законопроект комітетом Верховної Ради України з питань бюджету на підставі висновку Міністерства фінансів України був відправлений на доопрацювання.

Враховуючи висновок бюджетного комітету голова Профспілки Андрій Зимін звернувся листом до СПО об’єднань профспілок з проханням врахувати, поряд з іншими пропозиціями, позицію Укрвуглепрофспілки з цього питання у висновках СПО під час погодження законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо справляння окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану (реєстр. № 7311, 7311-1, 7311-2,7311-д).

Разом з цим Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся листом до Комітетів Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з питань економічного розвитку щодо низки економічних законопроектів з проханням врахувати позицію профспілок, в тому числі Укрвуглепрофспілки при їх розгляді. Зокрема, щодо продовження дії пільгового режиму з ПДВ на постачання вугілля на митній території України та інші.

Слід зазначити, що позицію Профспілки працівників вугільної промисловості України щодо даної законодавчої ініціативи підтримав Комітет Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу та житлово - комунальних послуг на своєму засіданні 1 червня 2022 року.

Під час обговорення законопроектів народними депутатами України членами Комітету було підтримано законопроект «Про внесення змін та доповнень до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля) реєстр. № 6530-1 від 20.01.2022 р., яким запропоновані, зокрема, зміни та доповнення до Податкового кодексу України щодо тимчасового, до 1 січня 2026 року, звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, а також щодо застосування згаданих положень в тому числі, але не виключно, до податкових періодів, починаючи з 1 січня 2022 року.

Членами Комітету було наголошено, що неврегульованість повного погашення податкового боргу державними вугледобувними підприємствами призведе до здорожчання операцій з постачання вугілля державними шахтами споживачам і, як наслідок, нерентабельності вугілля як товарної продукції, що у свою чергу призведе до збільшення необхідного бюджетного фінансування на виплату заробітної плати та покриття збитків та значно ускладнить підготовку до наступного опалювального сезону.

Враховуючи вищезазначене Комітет прийняв наступне:

рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики внести проект Закону України «Про внесення змін та доповнень до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання вугілля) реєстр. № 6530-1 від 20.01.2022 р. на розгляд Верховної Ради України для прийняття його у першому читанні за основу та в цілому як Закон.

Профспілка сподівається, що Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики підтримає висновок Комітету з питань паливно - енергетичного комплексу та житлово - комунальних послуг і вкрай важливе для шахтарів питання буде вирішене.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная