зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

18 Лютого 2022
Розмір субсидій в Україні: як розраховується допомога на оплату комунальних послуг
Для кожного домогосподарства розмір субсидії визначається індивідуально. Розмір субсидії – це різниця між вартістю житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів та розміром обов’язкового платежу, який домогосподарство має сплатити, виходячи із середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Пресслужба Міністерства соціальної політики оприлюднила середній розмір субсидій, яка надаватиметься домогосподарствам на оплату житлово-комунальних послуг. Ця сума складе близько двох тисяч гривень на одне житло. Як зазначили в міністерстві, цієї зими допомогу отримають більш ніж три мільйони власників житлових будинків і квартир.

На розмір субсидії впливає:

- склад сім’ї;
- середньомісячний сукупний дохід.
- Фахівці соціального захисту розраховують допомогу на оплату житлово-комунальних послуг за такою схемою:

1. Визначають середньомісячний сукупний дохід сім’ї за звітний період.
2. Розраховують середньомісячний дохід на одну людину.
3. Визначають співвідношення середнього доходу на одну особу до мінімального прожиткового рівня, зафіксованого на період надання субсидії.
4. Визначають відсоток обов’язкової плати шляхом ділення на два отримані результати і множення на 15%.
5. Відсоток переводиться в гривні шляхом множення на середньомісячний сукупний дохід.
6. Визначається розмір субсидії: від вартості житлово-комунальних послуг у межах соціальних нормативів віднімається сума обов’язкового платежу.

Слід зазначити, що в регіонах з «червоним» рівнем небезпеки, у зв’язку з вимушеним перебуванням людей вдома і додатковим навантаженням на комунальні системи, певні соціальні нормативи збільшуються на 50%. Незважаючи на тривалість періоду червоного рівня епідеміологічної небезпеки, збільшення соціальних норм відбувається на весь місяць.

Житлова субсидія на оплату ЖК послуг і витрат з управління багатоквартирним будинком надається з місяця, в якому надійшло звернення за його призначенням до дати закінчення опалювального сезону. Розрахунок здійснюється в два періоди:

на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня;
на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная