зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

22 Грудня 2021
ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ МІЖВІДОМЧОЇ РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ – ЗАСЛУХАНО НАЙБІЛЬШИХ БОРЖНИКІВ
Враховуючи зростання заборгованості з виплати заробітної плати, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий 15 грудня ц.р. на засіданні Уряду запропонував Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю заслухати на засіданні КМУ Звіт про результати роботи Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

З огляду на підтримку ініціативи Д. Шмигалем та на виконання рішення Ради ФПУ від 16 грудня ц.р. Г. Осовий звернувся до Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко щодо термінового відновлення роботи Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати, розгляду результатів її роботи у 2021 році та затвердження комплексу заходів з проектами відповідних рішень Уряду з метою радикального скорочення зарплатних боргів (лист від 17.12.2021 № 01-12/1049-СПО).

Наразі, на виконання ініціативи профспілок, 21 грудня ц.р. відбулось засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко за участі Першого заступника Міністра економіки України Дениса Кудіна та заступника Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігоря Дядюри. Участь у засіданні, також, взяли представники всіх ЦОВВ та облдержадміністрацій (загалом більше як 80 учасників).

Було заслухано найбільших боржників з виплати заробітної плати: ДК «Укроборонпром», Міненерго, Укравтодор, Державне космічне агентство України, Донецьку, Львівську та Луганську ОДА.

У засіданні, також, взяли участь представники всеукраїнських профспілок працівників вугільної промисловості, авіабудування та машинобудування, трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, будівництва і промисловості будівельних матеріалів, територіальних профоб’єднань Луганської та Донецької областей, Конфедерації вільних профспілок України.

У своєму виступі Голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін закликав Мінекономіки взяти під особливий контроль питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям у поточному році, зокрема, за рахунок реалізації постанови ВРУ від 17.12.2021 №1981-IX, відповідно до якої Кабмін має забезпечити виділення коштів з резервного фонду Держбюджету на виплату заробітних плат працівникам державних вугледобувних підприємств у сумі 300 млн грн.

Заступник Голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Б. Оверковський звернув увагу на необхідності вирішення проблем на ДП «Завод порошкової металургії».

Заступник Голови Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України О. Борисов акцентував увагу на чотирьох найбільших проблемних підприємствах-боржниках галузі (зокрема, Костянтинівському державному науково-виробничому підприємстві «Кварсит») та зазначив, що по багатьох підприємствах Профспілка не отримує інформації про розміри заборгованості з виплати заробітної плати.


Заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації І. Дядюра доповів, що на виконання доручення засідання Міжвідомчої робочої групи від 05.08.2021 створено інформаційну платформу на базі веб-сайту Мінекономіки, яка розпочинає свою роботу із збору даних щодо стану виплати заробітної плати (кожне підприємство зможе вносити до неї інформацію про наявність заборгованості з виплати заробітної плати). За підсумками засідання Міжвідомчої робочої групи буде надано доручення ЦОВВ та облдержадміністраціям щодо забезпечення внесення підвідомчими підприємствами відповідних даних. Таким чином, коли зазначена інформаційна платформа повністю запрацює буде скасовано збір статистичних даних Держстатом щодо боргів з виплати заробітної плати.

Наразі за участю СПО об’єднань профспілок опрацьовується питання щодо забезпечення доступу представників профспілок до відповідної інформації по кожному підприємству-боржнику.

Підсумовуючи результати засідання Перший заступник Міністра економіки України Д. Кудін проінформував, що 5 січня 2022 року Мінекономіки має проінформувати Прем’єр-міністра України про виконання його доручення, наданого за результатами засідання Міжвідомчої робочої групи 01.07.2021 р., стосовно погашення до кінця 2021 року заборгованості із заробітної плати:

- у повному обсязі – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що не перевищує 15 млн грн;

- щонайменше 50% заборгованості – на економічно активних підприємствах, які мають заборгованість у сумі, що перевищує 15 млн гривень.

Буде підготовлено поіменний список керівників проблемних підприємств-боржників, на яких відсутні відповідні зрушення, з урахуванням яких будуть прийматись подальші рішення, в т.ч. кадрові.


Наприкінці січня 2022 року відбудеться чергове засідання Міжвідомчої робочої групи, на якому буде розглянуто стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати за підсумками 2021 року.


За матеріалами Департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная