зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

7 Грудня 2021
Звернення профспілкових організацій до державних органів влади щодо бюджетного фінансування вугільної галузі та виплати заробітної плати шахтарям
Територіальними та первинними організаціями Профспілки працівників вугільної промисловості України направляються звернення до керівництва Держави, Уряду України, профільного Міністра, очільників обласних адміністрацій, народних депутатів України стосовно не вирішення питання щодо бюджетного фінансування вугільної галузі по відповідних програмах та відсутності дієвих заходів по виплаті заробітної плати шахтарям і невідкладного погашення заборгованості з неї до кінця поточного року. Такі звернення нещодавно направлені Покровсько-Мирноградською, Торецькою, Львівською, Селидівською територіальними організаціями Укрвуглепрофспілки.

В листі Покровсько-Мирноградської територіальної організації зазначається.

Покровсько-Мирноградська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України обурена ситуацією, що склалася на вугледобувних підприємствах, працівники шахт не отримують свої заробітні плати та звільняються дільницями.

На Державних вугледобувних підприємствах «Мирноградвугілля» та «Краснолиманська» склалася вкрай важка соціальна напруга, працівники, які заробили важкою працею собі заробітну плату, не отримують її.

Йде ціленаправлене знищення Державних вугледобувних підприємств, за рахунок того, що несвоєчасно виплачується заробітна плата, шахтарі масово звільняються, ВП «Шахта Капітальна», де за листопад звільнилися 67 працівника, за 6 днів грудня – 10 працівників, в тому числі з дільниці видобутку вугілля звільнилося 31 працівник, на ВП «Шахта Центральна» звільнилися 12 працівників, з ВП «Шахта 5/6» звільнилися 10 працівників й звільнення продовжуються!

Вугледобувні підприємства втрачають кваліфіковані кадри, розвитку галузі немає, коштів на заробітну плату, охорону праці та технологіювідсутні, втримати працівників не має можливості, зацікавити молодь нічим. Люди виїжджають з шахтарських міст, переважно за кордон, а як же програма Президента, повернути заробітчан в Україну? Такими діями ви і останніх розженете.

Заборгованість по заробітній платі шахтарям ДП ВК «Краснолиманська» на цей час складає 240 млн.грн., шахтарям ДП «Мирноградвугілля» 100 млн.грн., поясніть, як людям виживати, коли низькі заробітні плати й ті не виплачують? Як заохотити молодь працювати в вугледобувній галузі, коли престижність шахтарської праці втрачена, мізерні ставки та оклади, несвоєчасна виплата заробітної плати, застаріла технологія? А альтернативи, ні у молоді, ні у досвідчених шахтарів в нашому регіоні немає. Що робити людям? Як виживати? Як виховувати та забезпечувати дітей?

Велике будівництво та відремонтовані дороги в Україні це дуже добре, а що накажите робити людям? Гризти асфальт?

Шановні панове! Депутати, Прем’єр, Міністр, може, пора повернутися до людей обличчям, та почути їх. Може пора відстоювати енергонезалежність Держави, а не завозити вугілля із країн заморських як делікатес? Може пора своєму народові створювати гідні умови праці та життя, а не викидати великі кошти за продукцію, що є на Україні?

Вимагаємо:

Негайно розрахуватися із заборгованостями по заробітній платі та своєчасно виплачувати заробітну плату!
Провести зустріч з керівниками вугледобувних підприємств, представниками трудових колективів та напрацювати дієві заходи з розвитку вугледобувної галузі.
Представити реальний план розвитку вугледобувної галузі підкріпленим реальним фінансуванням.
Повисити тарифні ставки та оклади працівникам вугледобувної галузі.
Повернути престижність Шахтарської праці!

У листі Торецької територіальної організації Укрвуглепрофспілки наголошено, що профспілкова організація стурбована ситуацією, яка склалася на ДП « Торецьквугілля», пов'язаною з відсутністю грошових коштів, необхідних на виплату заробітної плати і погашення наявних боргів з неї.

ДП « Торецьквугілля» не може самостійно забезпечити виплату заробітної плати працівникам і потребує державної підтримки. Оскільки, передбачений обсяг видатків за бюджетною програмою «Державна підтримка вугледобувних підприємств на часткове покриття витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції на 2021 рік» вже використаний, то виникла загроза не виплати заробітної плати шахтарям за листопад та грудень поточного року.

Для багатьох працівників заробітна плата є єдиним джерелом існування. В зв’язку з непомірним ростом цін на продукти та комунальні послуги, це суттєво позначається на недостатньому матеріальному стані шахтарів та їх сімей. Така ситуація тягне за собою погіршення соціального стану в трудових колективах , що є неприпустимим в місті, яке знаходиться на лінії зіткнення в зоні проведення ООС.

Торецька територіальна організація вимагає вирішення питання щодо виділення до кінця 2021 року вугільній галузі коштів у сумі 1, 1 млрд. грн. для виплати в повному обсязі заборгованості по заробітній платі та поточної заробітної плати шахтарям.

Львівська територіальна організація вимагає виділення додатково кошти з Державного бюджету 2021 року для виплати заборгованості по заробітній платі за вересень – листопад 2021 року, бо голодні шахтарі можуть піти на не передбачувальні дії. У листі зазначається, що ДП « Львіввугілля» має зароблені кошти за відвантажене вугілля, але керівництво відповідних державних організацій не віддають їх, що могло б, зокрема, зменшити обсяг заборгованості по заробітній платі. Також у зверненні висловлено сподівання, що шахтарі та члени їх сімей зустрінуть Новий рік і Різдвяні свята не голодними і з вірою в правову державу – Україна!

У зверненні Селидівської територіальної організації до народних депутатів України зазначається.

Після проведення 7 жовтня Всеукраїнської акції протесту профспілок відбулася зустріч Глави Уряду України з представниками всеукраїнських профспілок на національному рівні, де були озвучені, зокрема, і головні питання вугільної галузі, які потребують термінового вирішення. За результатами зустрічі Прем'єр-міністром України були надані відповідні протокольні доручення: виділення коштів на виплату заборгованості по заробітній платі працівникам вугільної галузі в поточному році та належного бюджетного фінансування по відповідних програмах в 2022 році та інше.

На жаль, протокольне доручення керівника Уряду виконано лише частково. Чисельні звернення Профспілки працівників вугільної промисловості України до Кабінету Міністрів України, відповідних центральних органів виконавчої влади щодо стабілізації фінансово - господарської діяльності підприємств державного сектору вугільної галузі залишаються нереалізованими. Це стосується збільшення бюджетних видатків на державну підтримку вугледобувних підприємств стосовно погашення заборгованості із заробітної плати та її своєчасної виплати, а також виділення коштів на технічне переоснащення підприємств і охорону праці.

В листі наголошується, що до кінця поточного року залишилося менше місяця, але заборгованість із заробітної плати не погашається, а навпаки – зростає.

Єдиним шляхом забезпечення своєчасної виплати заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств до кінця поточного року та погашення наявних боргів з неї є збільшення видатків за бюджетною програмою « Реструктуризація вугільної галузі» не менше як 1, 1 млрд. грн.

Враховуючи, що соціальна напруга в трудових колективах з кожним днем все більше загострюється висловлена пропозиція до народних депутатів України застосувати всі наявні можливості та важелі впливу для вирішення питання стосовно погашення існуючої заборгованості із заробітної плати шахтарям до кінця 2021 року.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная