зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

6 Грудня 2021
Звернення голови Профспілки до Прем'єр-міністра України щодо виплати заробітної плати шахтарям
У зв’язку з критичною ситуацією, що склалася на державних вугледобувних підприємствах з виплатою заробітної плати працівникам та погашенням заборгованості з неї голова Профспілки Андрій Зимін направив звернення до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля. У листі зазначається наступне.

Станом на 1 грудня поточного року заборгованість із виплати заробітної плати працівникам складає 1 432,8 млн. грн., а враховуючи фонд оплати праці за листопад – досягне понад 2 000,0 млн. гривень.

Заборгованість мають всі державні підприємства: «Львіввугілля» - 236,3 млн. грн., «Селидіввугілля» - 181,5 млн. грн., «Первомайсьвугілля» - 117,5 млн. грн., «Лисичанськвугілля» - 99,7 млн. грн., «Мирноградвугілля» - 99,1 млн. грн., «Добропіллявугілля-видобуток» - 63,4 млн. грн., «Торецьквугілля» - 29,9 млн. грн., «Волиньвугілля» - 21,7 млн. грн.; по шахтах: «Краснолиманська» - 132,1 млн. грн., ім. М.С. Сургая - 75,5 млн. грн., Південнодонбаська - 65,1 млн. грн.
Основною причиною численних порушень соціально-економічних та трудових прав працівників є недостатність фінансування діючої бюджетної програми «Реструктуризація вугільної галузі» для виплати заробітної плати шахтарям.

Дефіцит коштів на виплату заробітної плати до кінця 2021 року становить 1,0 млрд. гривень.


За інформаціями територіальних та первинних організацій Профспілки на цей час серед трудових колективів все більше виникають стихійні протестні невдоволення станом роботи підприємств та необгрутованними затримками заробітної плати, ситуація досягла свого апогею.

У листі зазначено, що подальше затягування системного вирішення проблем державного сектору вугільної галузі в любий час може призвести до соціального вибуху та некерованим акціям протесту працівників та шахтарських регіонів і наголошено на необхідності особистого втручання Прем'єр-міністра України у вирішення питань виплати в найкоротший термін і у повному обсязі заробітної плати працівникам.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная