зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

24 Листопада 2021
Про ситуацію на відокремленому підрозділі «Шахта 5/6» ДП «Мирноградвугілля»
Відповідно до звернення трудового колективу «Шахта 5/6» ДП «Мирноградвугілля» щодо можливого прийняття відповідних рішень з ліквідації даного підприємства та листа Міністерства енергетики України стосовно проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про ліквідацію відокремленого підрозділу «Шахта 5/6» ДП «Мирноградвугілля», головою Профспілки Андрієм Зиміним було направлено листа Міністру енергетики Герману Галущенко. В листі зазначається наступне.

Пояснювальною запискою до проекту розпорядження зазначено, що метою ліквідації зазначеного відокремленого підрозділу є скорочення витрат державного бюджету на утримання збиткових вугледобувних підприємств та підвищення ефективності роботи працюючих вугледобувних підприємств шляхом додаткового фінансування за рахунок вивільнених коштів, що сприятиме поліпшенню соціально - економічного та екологічного стану в регіоні.

Разом з тим у прогнозі результатів реалізації заходів з ліквідації ВП «Шахта 5/6» вказано, що вплив реалізації зазначеного розпорядження, через вивільнення працівників шахти, призведе до загострення соціально-економічної ситуації, що повністю відповідає існуючим умовам даного регіону.

Обґрунтуванням необхідності прийняття акта ліквідації зазначеного підприємства передбачено, що продуктивні запаси вугілля відпрацьовані, але на даний час шахта відпрацьовуває вугільний пласт k8 на якому залишилось запасів 300 тис. тонн вугілля та розкрито вугільний пласт k7 з запасами 3,7 млн. тонн вугілля, що є підставою забезпечити продовження видобутку вугілля на шахті, як мінімум на 10 років.

Це дуже важливо в умовах наявного дефіциту вугілля як для забезпечення енергетичної безпеки країни, так і для даного шахтарського регіону, соціальна реконверсія якого ускладнена як можливістю створенням нових робочих місць, так і соціальною бідністю населення, а також необхідністю наповнювання місцевого бюджету для забезпечення існуючої інфраструктури.

Разом з тим, слід відмітити, що висновками техніко-економічного обґрунтування подальшої роботи шахти з видобутку вугілля не враховані існуючі саме на даний час умови, які суттєво змінилися і вимагають нових обґрунтувань та обов’язкового перегляду.

При цьому, особливе занепокоєння, через закриття вищезазначеної шахти, визиває той факт, що шахта забезпечує побутовим вугіллям 5345 осіб (майже усіх працівників державного підприємства «Мирноградвугілля»), які мешкають у Мирноградському та Димитровському районах. Ситуація з падінням обсягів видобутку вугілля у зв’язку з закриттям шахти в умовах загального його дефіциту може призвести до соціальної катастрофи у зимовий період та заглиблення енергетичної бідності населення регіону.

При розробці запропонованого проекту розпорядження не враховані положення Розділу 11 чинної Галузевої угоди, якими передбачені порядок і строки попередження в письмовій формі трудового колективу, а також погодження з Профспілкою програми соціального захисту працівників, які будуть звільнятися у зв’язку з закриттям шахти (пункт 11.3 угоди).

На підставі вищенаведеного Профспілка працівників вугільної промисловості України не погоджує даний проект розпорядження.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная