зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

23 Листопада 2021
Нарада в Міненерго по обговоренню проблемних питань діяльності державних шахт
За ініціативи Профспілки працівників вугільної промисловості України 23 листопада в Міністерстві енергетики України відбулася нарада по розгляду проблемних питань діяльності держаних вугледобувних підприємств. В даній нараді прийняли участь голова Профспілки Андрій Зимін, помічник голови Віктор Турманов, а також керівники державних вугледобувних підприємств і голови первинних та територіальних організацій Укрвуглепрофспілки в режимі відео конференції. В даному заході прийняв участь і виступив Герой України Борис Абрамович Грядущий.


Голова профспілки Андрій Зимін висвітлив нагальні питання галузі, які потребують термінового вирішення.
Зокрема,
- Збільшення додатково - визначеного на 2021 рік бюджетного фінансування вугільної галузі в обсязі 1,1 млрд. грн.
- Внесення змін до проекту Закону України « Про Державний бюджет України на 2022 рік»( реєстр. №6000 від 15.09.2021 р.) стосовно збільшення видатків Міністерства енергетики України на потреби вугільної галузі.
- Постанова Кабінету Міністрів України №760 від 21 липня 2021 року щодо бюджетного фінансування видатків на охорону праці.
- Внесення змін до Постанови КМУ № 461 стосовно поновлення раніше існуючого права працівників середньої ланки вугільного виробництва на отримання пенсії за Списками №1 та №2.
- Відновлення роботи Робочої комісії з ведення колективних переговорів щодо внесення змін до Галузевої угоди.
- питання продовження мораторію на банкрутство державних вугледобувних підприємств.

На озвучені головою Профспілки Андрієм Зиміним питання перший заступник Міністра Юрій Власенко зазначив, що Міністерство приймає активну участь у вирішенні шахтарських питань. Щодо виплати заборгованості по заробітній платі заступник Міністра зазначив, що на наступному тижні будуть виплачені кошти гірникам, всі необхідні документи направлені до Міністерства фінансів України. Стосовно відновлення роботи Робочої комісії з ведення колективних переговорів щодо внесення змін до Галузевої угоди заступник Міністра наголосив, що на даний час напрацьовується нова редакція документу у зв’язку зі змінами у складі комісії. Також Юрій Власенко підкреслив, що встановлена ціна на вугілля 3500 грн. за тонну впливає на збільшення обігових коштів на підприємстві і дає можливість в майбутньому вирішувати всі соціальні питання. Стосовно проекту Державного бюджету на 2022 рік заступник Міністра зазначив що в даному документі має бути передбачено 500 млн. грн. на технічне переоснащення вугледобувних підприємств.

Герой України Борис Грядущий у виступі окреслив своє бачення щодо нинішньої наявної кризової ситуації у вугільній галузі. Зокрема, він наголосив на тому, що «вугільна галузь втратила свою науку» і пообіцяв всебічну підтримку по вирішенню всіх проблемних питань.

В режимі відео конференції до наради долучилися керівники державних вугледобувних підприємств та керівники профспілкових осередків. Зокрема, активну участь в обговоренні порушених питань взяли участь Олег Турчин, Петро Древаль, Василь Щербань, Роман Сиротюк, Артур Попов, Володимир Іванішин. Профспілкові лідери у своїх виступах озвучували питання, які безпосередньо стосуються забезпечення життєдіяльності вугільних підприємств, а також забезпечення належного соціального захисту працівників, виплати поточної заробітної плати та погашення наявних боргів за минулі періоди.


Керівник департаменту трудових відносин Міненерго Тетяна Іванівна Левчук надала вичерпну інформацію по роботі стосовно відновлення права працівників середньої ланки вугільного виробництва на отримання пенсії за Списками №1 та №2. Зокрема, вона наголосила на тому, що виконаний великий обсяг робіт для того, щоб розглянути це питання. Але на даний час обговорюються нововведення, згідно яких зміни до Постанови № 461 можуть вносити окремі підприємства, а не Міністерство. Тетяна Іванівна зазначила, що багаторічна робота з відповідними міністерствами та відомствами на даному етапі не завершена.

Помічник голови Профспілки Віктор Турманов зазначив, що всі обговорені питання не будуть мати практичного значення, якщо не буде продовжено мораторій на банкрутство державних вугледобувних підприємств. Термін діючого Закону України спливає 1 січня 2022 року.

Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная