зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

30 Вересня 2021
АКЦІЯ ПРОТЕСТУ 7 ЖОВТНЯ У ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДІЙ ЗА ГІДНУ ПРАЦЮ
Однією з вимог Всеукраїнської попереджувальної акції протесту профспілок, яка відбудеться 7 жовтня ц.р. у Києві, є вимога щодо забезпечення прийняття соціально спрямованого Державного бюджету України на 2022 рік.

Метою профспілок є – закріплення у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» (реєстр. № 6000) визначених законами розмірів державних соціальних стандартів та гарантій та скорочення масштабів бідності і соціальної нерівності в Україні.

За даними Департаменту правового захисту апарату ФПУ, станом на 27 вересня 2021 р., у Верховній Раді України зареєстровані та проходять узгоджувальні процедури в Кабінеті Міністрів України більше двадцяти законопроектів та нормативно-правових актів, які суттєво зачіпають права та інтереси найманих працівників і профспілок.

Насамперед, це законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388 від 16.04.2021 р.) і “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність” (реєстр.№ 5371 від 13.04.2021р.), а також проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів» (реєстр. № 5555 від 24.05.2021 р.), які суттєво впливають на трудові відносини в Україні не на користь працівників. Зазначені законопроекти, не зважаючи на жорсткий протест профспілок та їх представників у Парламенті – народних депутатів Івченка В.Є., Рудика С.Я. та ін., за рахунок голосів провладної більшості було прийнято 21 вересня ц.р. у першому читанні.

Такі акти, як проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» (реєстр. № 3515 від 20.05.2020 р.), або проект Закону України «Про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)» (реєстр. № 5045 від 08.02.2021 р.) погіршують соціальний захист працівників.

За матеріалами ФПУ.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная