зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

6 Вересня 2021
Онлайн–нарада Міністерства фінансів України по додатковому обговоренню видатків на вугільну галузь у 2022 році
Як повідомлялося раніше, 3 вересня п. р. в Міністерстві фінансів України за участі представників Профспілки працівників вугільної промисловості України відбулася нарада по обговоренню бюджетного фінансування вугільної галузі у 2022 році. Під час зустрічі керівництвом Мінфіну було презентовано проектні показники бюджетного фінансування вугільної галузі у 2022 році.

Під час обговорення даного питання голова Профспілки Віктор Турманов наголосив на тому, що запропоновані Міністерством фінансів України показники бюджетного фінансування галузі в наступному році є недостатніми. У зв’язку з цим профспілковий лідер наполягав на врахуванні у проекті Державного бюджету України на 2022 рік розрахунків Міністерства енергетики України на потреби вугільної галузі.

З метою додаткового обговорення показників Державного бюджету України на 2022 рік в частині видатків на підтримку вугільної галузі Міністерство фінансів України 6 вересня провело онлайн-нараду за участі представників Міністерства енергетики України та Профспілки працівників вугільної промисловості України.

Заступник Міністра енергетики Олексій Кураков у своєму виступі зазначив, що потрібно виділити на технічне переоснащення шах 2,9 млрд. грн. При цьому, необхідно здійснювати поступове закриття неперспективних шахт. Міністерством доопрацьовується програма реформування вугільної галузі,яка в наближчий термін буде подана до Кабінету Міністрів України на затвердження, а також наголосив на збільшенні ціни на вугілля.

В свою чергу, заступник голови Профспілки Андрій Зимін зазначив наступне. Після проведеної наради в Мінфіни є відповідна реакція. Профспілки повністю підтримують розроблені Міненерго розрахунки до Державного бюджету і вважають, що в найбільш привабливі підприємства необхідно вкладати кошти. А неперспективні шахти можливо закривати при цьому забезпечувати соціальні гарантії та виділяючи для цих цілей відповідні кошти. Заборгованість по заробітній платі працівникам державних вугледобувних підприємств становить понад 1 млрд. грн.. Для вирішення даного питання необхідно вносити зміни до Державного бюджету на 2021 рік, адже на даний час бюджетних коштів на виплату заробітної плати гірникам немає та зосередив увагу на питанні охорони праці на вугільних підприємства, зокрема, щодо незадовільного забезпечення шахтарів засобами індивідуального захисту: світильниками, саморятівниками тощо .

Окремо постає питання по вугільних підприємствах, що знаходяться у зоні розмежування. У разі закриття цих підприємств і не забезпечення людей новими робочими місцями в даних регіонах наступить повний колапс.

Заслухавши заступника Міністра та заступника голови Профспілки керівник департаменту Мінфіну Олександр Жуков наголосив на тому, що Міністерство отримало від Профспілки надані пропозиції і їх буде обов’язково передано керівництву. В свою чергу, Міністерство енергетики повинно надати програму реформування вугільної галузі, згідно якої повинні виділятися бюджетні кошти по відповідних програмах.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная