зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

3 Вересня 2021
Зустріч в Мінфіні по обговоренню бюджетного фінансування вугільної галузі у 2022 році
2 вересня 2021 року в Міністерстві фінансів України у рамках здійснення соціального діалогу та з метою обговорення проекту Державного бюджету України на 2022 рік відбулася зустріч представників Міністерства фінансів України, спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських профспілок, спільного представницького органу сторони роботодавців та інші.

Від Міністерства фінансів України в даній зустрічі брали участь Роман Єрмоличев- заступник Міністра фінансів та Людмила Рожкова – директор департаменту видатків бюджету органів влади, від Міністерства соціальної політики України – перший заступник Міністра - Евген Котик, від СПО об'єдань профспілок Олександр Шубін – перший заступник голови СПО, заступник голови Федерації профспілок України, Руслан Іллічов - генеральний директор Федерації роботодавців України та представники галузевих профспілок. Профспілку працівників вугільної промисловості України на даному заході представляли голова Профспілки Віктор Турманов та заступник голови Андрій Зимін.

Позицію Профспілки працівників вугільної промисловості України озвучив голова Віктор Турманов. Зокрема, він зазначив наступне.

Кошти, які планується спрямувати у 2022 році на вугільну галузь менші, ніж у минулому році. В міністерстві енергетики України з'явилася нова команда, яка прислухається до пропозицій Профспілки. Слід зазначити, що за участі Укрвуглепрофспілки Міністерством енергетики України була розроблена програма розвитку гірничих робіт з метою стабілізації роботи вугільної галузі. Дана програма передбачає в першу чергу виділення в 2022 році коштів в обсязі 2,9 млрд. грн. на технічне переоснащення шахт. Виділення зазначеної суми дозволить придбати нове та відремонтувати діюче обладнання шахт, що в свою чергу збільшить об’єми видобутку і тим самим знизить завантаженість на бюджет.

В цілому дана програма передбачає виділення на 2022 рік коштів в обсязі 12,1 млрд. грн., з них по програмі « Реструктуризація вугільної галузі» - 10, 5 млрд. грн., в тому числі забезпечення вітчизняного виробництва товарної вугільної продукції 7,5 млрд. грн.., на оплату праці – 5,4 млрд. грн. Але, проектом бюджету на 2022 рік передбачається виділення коштів в обсязі 3, 1 млрд. грн., що є дуже недостатньо.

Також голова Профспілки зазначив, що для виплати заробітної платі працівникам державних вугледобувних підприємств до кінця поточного року необхідно термінове корегування Державного бюджету на 2021 рік.

З метою упередження аналогічної ситуації 2021 року Профспілка наполягає на врахуванні розрахунків Міністерства енергетики України щодо фінансування вугільної галузі в наступному році при формуванні Державного бюджету України на 2022 рік.

Профспілковий лідер у своєму виступі звернув увагу присутніх на тому, що тривалий час відсутня в Державному бюджеті програма « Охорона праці». Гірники працюють на відбійних молотках, на пологому падінні, передаючи при цьому шахтні ліхтарі з рук в руки. То про яку безпеку та продуктивність праці ми можемо вести мову при таких умовах.

Заслухавши виступ голови Профспілки Віктора Турманова, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев надав доручення відповідним керівникам департаментів Міністерства фінансів, присутніх у залі щодо проведення зустрічі з керівниками відповідних департаментів Міністерства енергетики України для можливого корегування запропонованого Міненерго бюджетного фінансування вугільної галузі на 2022 рік.

На завершення зустрічі голова Профспілки передав звернення до Міністра фінансів України щодо обсягів бюджетного фінансування вугільної галузі у 2022 році.
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная