зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Социально-экономическая защита

31 Січня 2013
Львовский и Волынский теркомы Укруглепрофсоюза просят руководство страны и угольной отрасли вмешаться в критическую ситуацию на угледобывающих предприятиях региона
На угледобывающих предприятиях Львовско-Волынского угольного бассейна сложилась крайне сложная социально-экономическая ситуация. Невозможность реализовать добытый уголь привела к затариванию аварийных складов шахт топливом, расчетные счета заблокированы органами Налоговой службы, а средства за все-таки отгруженный уголь не поступают на предприятия. Все это ставит под угрозу выплату зарплат шахтерам, надлежащее финансирование технологических затрат предприятий, расчеты с подрядчиками и поставщиками.

Обсудив создавшееся положение на совещании председателей первичных профсоюзных организаций предприятий ГП «Львовуголь», «Волыньуголь» и ГОАО «Шахта «Надія», профсоюзные лидеры приняли решение обратиться к президенту Украины Виктору Януковичу, премьер-министру Николаю Азарову, секретарю Совета национальной безопасности и обороны Украины Андрею Клюеву и министру энергетики и угольной промышленности Эдуарду Ставицкому с просьбой вмешаться в критическую ситуацию и не допустить остановки угледобывающих предприятий региона.

Текст обращения приводим целиком языком оригинала:

«Ми, учасники наради голів первинних профспілкових організацій відокремлених підрозділів ДП «Львіввугілля», ДП «Волиньвугілля», ДВАТ «Шахта «Надія», стурбовані надзвичайно складною ситуацією, яка склалась в Західному регіоні України.

Впродовж останніх років ситуація у Львівсько-Волинському вугільному басейні критично погіршується і може спричинити некеровані акції та протести працівників вуглевидобувних і вуглепереробних підприємств та населення міст Червонограда, Нововолинська та Соснівки.

ДП «Львіввугілля», ДП «Волиньвугілля», ДВАТ «Шахта «Надія», ПАТ «Львівська вугільна компанія» - містоутворюючі підприємства, які знаходяться на грані зупинки.

Причинами такого стану є незбалансованість обсягів видобутку і переробки рядового вугілля та обсягів реалізації і розрахунків за вугільну продукцію.

Теперішній власник теплових електростанцій колишнього ВАТ «Західенерго» - ТОВ «ДТЕК трейдінг» з 22 січня поточного року не приймає вугільну продукцію з Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Аварійні склади підприємств заповнені вугіллям, розрахункові рахунки заблоковані органами Державної податкової служби, кошти за відвантажене вугілля не поступають - все це унеможливлює забезпечити належне фінансування технологічних витрат підприємств, проводити розрахунки з підрядниками і постачальниками, виплачувати заробітну плату працівникам підприємств.

Додатково погіршує ситуацію затримка введення в роботу нових лав в замін вибувших на шахтах ДП «Львіввугілля» та ДП «Волиньвугілля» та підготовка до ліквідації шахт «Зарічна» і «Великомостівська» у Львівській області та шахт №1 і №9 «Нововолинська» Волинської області.

З метою недопущення зупинки видобутку вугілля у Львівській та Волинській областях, виникнення некерованих акцій протесту працівників та населення шахтарських міст ПРОСИМО:

1. Впорядкувати виробничо-господарські стосунки між ДП «Львіввугілля», ДП «Волиньвугілля», ДВАТ «Шахта «Надія», ПАТ «Львівська вугільна компанія» і ТОВ «ДТЕК трейдінг» стосовно обсягів відвантаження вугільної продукції в 2013 році у відповідності до встановлених виробничих завдань.

2. Вирішити питання зняття арешту з розрахункових рахунків державних вуглевидобувних підприємств Державною податковою службою.

3. Розглянути питання фінансування по введенню в роботу нових лав на шахтах ДП «Львіввугілля» та ДП «Волиньвугілля».

4. Виключити з «Поетапного плану дій щодо передачі збиткових шахт на підготовку до ліквідації» шахти «Зарічна», «Великомостівська» Львівської області та №1 і №9 «Нововолинська» Волинської області, які мають запаси вугілля».
Социально-экономическая защита | Направления деятельности | главная