зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

12 Грудня 2023
Соціальні гарантії мобілізованих працівників мають бути збережені
Як повідомлялося раніше, головою Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрієм Зиміним було направлено звернення до Міністерства соціальної політики України з приводу розрахунку середньої заробітної плати для призначення розміру страхових виплат застрахованим особам, які повернулися на роботу після проходження військової служби.

Як відомо, 07. 06 2023 року набрала чинності постанова КМУ від 02.06.2023 №561 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення)» (надалі - Порядок №1266) для розрахунку виплат за страховими випадками.

Слід зазначити, що із набранням чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», з 19.07.2022 року із законодавства було виключено норму про збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації.
Особи, які проходили військову службу, і страхові виплати, яким було призначено у зв’язку з нещасним випадком на виробництві до червня поточного року (для цієї категорії громадян виплати автоматично зменшувались) залишилися незахищеними. Тобто дія положення Порядку №1266 у новій редакції на них не розповсюджується, а отже це питання потребує вирішення.

З метою відновлення соціальної справедливості Профспілка працівників вугільної промисловості України пропонує при розробці відповідного проекту постанови Кабінету Міністрів України врахувати пропозицію Укрвуглепрофспілки.

А саме: доповнити пункт 3 Порядку №1266:

перед словом «період» вставити слова «а з дати введення в Україні Указом Президента України № 64/2022 воєнного стану», далі по тексту.

Сподіваємося на врахування даної пропозиції.
Правовая защита | Направления деятельности | главная