зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

12 Жовтня 2023
Щодо надання звітності про членство у профспілках
У звʼязку з розпочатою роботою органами Пенсійного фонду України формування відомостей щодо належності працівників до профспілок повідомляємо наступне.

11 жовтня поточного року на нараді у Федерації профспілок України за участі керівників членських організацій було обговорено дане питання.

Слід зазначити, що у ст. 20 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" визначено мету, з якою мають збиратися дані про членство у профспілках, а саме – «з метою обліку … відомостей про трудову діяльність працівника».

Учасники наради зазначають, що членство у професійних спілках, тобто громадська робота не має жодного прямого правового зв’язку з трудовою діяльністю працівника, виконанням ним трудової функції на користь роботодавця згідно з трудовим договором, якщо не йдеться про штатного працівника профспілкового органу, як роботодавця.

Перебування у професійній спілці – це позаробоча добровільна діяльність громадянина у відповідній професійній спілці та її організації згідно зі Статутом профспілки на громадських засадах. Інформація про членство має персональний характер, її використання може регулюватись виключно самим членом профспілки та Статутом профспілки, до якої він вступив.

Отже, подання роботодавцем третій особі відомостей про членство працівника у громадській організації – профспілці, які знаходяться у нього відповідно до ст.42 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» виключно з метою утримання і перерахування членських профспілкових внесків, суперечить самій меті норми абзацу 4 частини другої ст.20 Закону, оскільки вони не містять інформації щодо його трудової діяльності, тобто не відносяться до виконання умов індивідуального трудового договору.

За результатами обговорення було прийнято рішення про направлення головою Федерації профспілок України Григорієм Осовим звернень з даного питання до відповідних органів державної влади.
Правовая защита | Направления деятельности | главная