зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

14 Грудня 2022
Своєчасне призначення пенсії не повинно залежати від сплати ЄСВ
За дорученням Президії ЦК Профспілка голова Профспілки Андрій Зимін направив звернення до Міністра соціальної політики України Оксани Жолнович щодо прискорення розробки та подання до Кабінету Міністрів України законопроекту з врегулювання питання щодо справедливого порядку обчислення страхового стажу та заробітку для визначення права на призначення (перерахунку) пенсій та інших страхових виплат за періоди, за які з вини роботодавця не було сплачено єдиний внесок.

У зверненні зазначається наступне.

В умовах особливого періоду вугледобувні підприємства всіх форм власності, які є критично важливими для функціювання економіки та життєдіяльності населення України, зазнали суттєвої проблеми - стрімко зростаючого дефіциту кадрів. Пов’язано це не тільки з мобілізацією значної кількості працівників до лав Збройних Сил України, але і з причин звільнення інших працівників, у тому числі передпенсійного та пенсійного віку.

Складні та небезпечні умови праці в підземних умовах посилюються значним підвищенням її інтенсифікації, що обумовлено відсутністю необхідної чисельності працівників на виробничих дільницях вугледобувних підприємств, це є однією, але не головною, причиною звільнення працівників.

Для працівників, які свідомо героїчно працюють на трудовому фронті в таких умовах задля забезпечення енергетики вугіллям та стабілізації економіки держави, не можна знайти пояснення на такі питання, як втрата права на належний соціальний захист, а саме обчислення страхового стажу та заробітку для визначення права на призначення або перерахунок пенсій і інших страхових виплат за періоди роботи, за які з вини роботодавця не було сплачено єдиний внесок, але який був нарахований на його заробітну плату.

Довготривала проблема підприємств вугільної галузі з виплатою заробітної плати та заборгованістю зі сплати єдиного соціального внеску в умовах воєнного стану для працівників стала ще більш вразливою через неможливість своєчасної реалізації права на пенсію у разі досягнення відповідного віку або права працюючого пенсіонера на відповідний перерахунок.

Безнадійність вирішення цього питання спонукає працівників на пошуки іншої роботи для своєчасного оформлення чи перерахунку пенсії. Саме це є однією з причин звільнення професіональних та фахових працівників, що в свою чергу є однієї із загроз поряд з іншими, що перешкоджають стабільній діяльності підприємств галузі та збільшенню видобутку вугілля, вкрай необхідного державі в цей особливий період.

На підставі викладеного висловлено прохання стосовно прискорення напрацювання та подання до Кабінету Міністрів України проекту закону, у якому як випливає з листа міністерства, що надійшов до Профспілки від 25.10.2022 № 31250-22-54, пропонується включення до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії, періодів, за які страхувальником не було сплачено страхові внески за період роботи на умовах трудового договору, за умови подання страхувальником звітності щодо нарахування страхових внесків.

Також у зверненні зазначається, що прийняття такого законопроекту буде не тільки справедливим для вирішення проблем соціального захисту застрахованих осіб, але й критично важливим в умовах воєнного стану для функціювання економіки країни з наведених вище причин.
Правовая защита | Направления деятельности | главная