зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

14 Жовтня 2022
ДО УВАГИ МАЙБУТНІХ ПЕНСІОНЕРІВ
Порада по результатам розгляду питань, що надходять на гарячу лінію Профспілки

Результати розгляду документів, що подаються для призначення пенсії, свідчать про непоодинокі випадки наявності в них помилок та некоректних записів. Так, часто у трудових книжках не містяться номери та дати наказів, в тому числі стосовно результатів проведення атестації умов робочих місць, мають місце належним чином не завірені виправлення, відсутні або нечіткі відбитки печаток тощо, що є підставою незарахування таких періодів як до загального стажу, так і стажу роботи для призначення пенсії на пільгових умовах.

Процес доопрацювання неправильно оформлених записів у трудових книжках може виявитися досить тривалим, особливо в період воєнного стану коли не завжди доступними є оригінали документів, що зберігаються в архівах підприємств. У зв’язку з цим майбутнім пенсіонерам рекомендується заздалегідь, ще до дати та віку, коли настане право на пенсію, перевірити стан цих записів. Зробити це можна скориставшись наявними дистанційними сервісами – отримати правову оцінку документів можливо надіславши скановану копію трудової книжки засобом веб порталу Пенсійного фонду України. Здійснити це може як фізична особа через «Особистий кабінет», так і роботодавець через «Кабінет страхувальника», засвідчивши сканкопію кваліфікованим електронним підписом (раніше – ЕЦП).
Така завчасна перевірка документів сприятиме забезпеченню призначення і виплати пенсії у найкоротший строк з дати досягнення особою пенсійного віку.
Правовая защита | Направления деятельности | главная