зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

31 Травня 2022
Як провести виплати у разі звільнення працівника в період призупинення трудового договору
Фахівці Мінекономіки та Держпраці наголосили, що у разі звільнення працівника в період призупинення трудового договору роботодавець повинен виплатити йому всі належні кошти до дня призупинення дії трудового договору.

Роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівнику копію наказу (розпорядження) про звільнення та провести з ним остаточний розрахунок до дня призупинення трудового договору у встановлені статтею 116 КЗпП строки, а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника (ст. 47 КЗпП).

У листі Держпраці від 09.05.2022 № 1922/4/4.1-ЗВ-22а вказано, що якщо працівника звільняють у період призупинення дії трудового договору, роботодавець повинен виплатити йому всі належні кошти до дня призупинення дії трудового договору.

Мінекономіки у листі від 17.05.2022 № 4706-06/25215-07 зазначено, що під час воєнного стану особливості звільнення працівників регулює стаття 4 та стаття 5 Закону від 15.03.2022 № 2136-IX (далі ― Закон № 2136). Однак змін стосовно розрахунку з працівниками згадані вище статті не регулюють.

Дію трудового договору можна призупиняти у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи (ч. 2 ст. 13 Закону № 2136). Призупинення дії трудового договору можна застосувати тоді, коли трудовим договором встановлено обов’язок надання та виконання роботи, але військова агресія проти України виключає можливість її надання та виконання.

Однак при звільненні працівника обов’язок надання та виконання роботи припиняється. Через це у разі звільнення працівника всі суми, що належать йому від роботодавця, необхідно виплатити працівнику за рахунок коштів роботодавця з урахуванням вимог, встановлених статтею 116 КЗпП.
Правовая защита | Направления деятельности | главная