зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

11 Травня 2022
Лікарняні та допомога по вагітності та пологах під час війни
Під час війни можуть скластися різні обставини, через які працівник не може своєчасно отримати лікарняні або допомогу по вагітності та пологах. Зокрема, підприємство могло зупинити роботу або не мати зв’язку і не опрацювати лікарняний працівника, або працівник міг переміститись до безпечного місця, не мати зв’язку з роботодавцем та різні інші випадки.

Тому на час воєнного стану Міністерство соціальної політики України забезпечило можливість працівнику самостійно звернутись в будь-якому куточку України до відділень Фонду соціального страхування України (далі – ФСС) і отримати виплати за листками тимчасової непрацездатності та допомогу по вагітності і пологах.

Куди звернутись працівнику
Для того, щоб під час воєнного стану отримати виплати у випадках, коли роботодавець не зміг опрацювати лікарняний та подати за ним заяву-розрахунок, застраховані особи можуть звернутись до ФСС і отримати напряму на банківський рахунок виплату лікарняних або допомогу по вагітності та пологах.

Перелік відділень ФСС, які мають можливість здійснювати прийом в умовах воєнного стану, та їх контакти оновлюються за посиланням: https://bit.ly/36PcfMw.

Напряму працівнику можуть бути нараховані:

допомога по вагітності та пологах;
допомога по тимчасовій втраті працездатності;
допомога на поховання.
Документи для виплати
Для призначення виплати потрібно подати такі документи:

паперовий листок непрацездатності або е-лікарняний;
копії 1-ї-4-ї, 11-ї-16-ї сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
реєстраційний номер облікової картки платника податків;
довідку, про відкриття поточного рахунку для зарахування матеріального забезпечення (за наявності);
інші документи, визначені Порядком надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України 01.2017 № 8.

Важливо! Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається.

Кошти ФСС перерахує на спеціально відкритий для працівника поточний рахунок або особисту банківську картку.

Звертаємо увагу! Послуга «єМалятко» онлайн тимчасово недоступна. Це пов’язано з тим, що деякі державні реєстрі були відключені з міркувань безпеки.

Для консультацій із загальних питань чи неможливості зв’язатись із відділенням ФCC функціонують «гарячі» лінії: https://bit.ly/3ubSyr6.
Правовая защита | Направления деятельности | главная