зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

10 Травня 2022
Профспілка продовжує наполягати на відновленні нульової ставки оподаткування постачання вугілля на митній території України
Починаючи з 1 січня 2022 року припинило діяти положення про звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання на митній території України вугілля/ або продуктів його збагачення, яке діяло на протязі 5 років.

Таке пільгове оподаткування з 2016 року було введено з метою покращення економічно-фінансової стану підприємств вугільної галузі та пов’язаних із ними суб’єктів господарювання, росту конкурентоспроможності на ринку вугілля та рівня національної енергетичної безпеки.

Відміна цього положення у 2022 році в умовах воєнного стану та довготривалого недофінансування вугільної галузі за державними бюджетними програмами введе вугледобувні підприємства ще в більш глибокий кризовий фінансово - виробничий стан. Але підприємства, які ще наразі збережені, навіть під час бойових дій, завдяки героїзму шахтарів, у вкрай небезпечних умовах продовжують видобуток вугілля для забезпечення енергобезпеки країни та формування паливних ресурсів для прийдешнього опалювального сезону.

Порушення логістики у країні в умовах воєнного стану вказує на необхідність вжиття заходів та створення умов для збільшення обсягів видобутку вітчизняного вугілля.

Довідково, ще на початку поточного року за пропозиції (ініціативи) Укрвуглепрофспілки групою народних депутатів України з метою продовження цієї пільгової норми було подано до Верховної Ради України відповідний законопроект ( реєстр. № 6530-1 від 20.01.22р.), який Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету на підставі фінансового висновку Міністерства фінансів України був відхилений.

У зв’язку з цим голова Профспілки Андрій Зимін звернувся листом до СПО об’єднань профспілок з проханням врахувати, поряд з іншими пропозиціями, позицію Укрвуглепрофспілки з цього питання у висновках СПО під час погодження законопроектів про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо справляння окремих податків і зборів у період воєнного, надзвичайного стану (реєстр. № 7311, 7311-1, 7311-2, 7311-д).

06.05.22 року Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий звернувся листом до Комітетів Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, з питань економічного розвитку щодо низки економічних законопроектів з проханням врахувати позицію профспілок при їх розгляді, в тому числі і продовження дії пільгового режиму з ПДВ на постачання вугілля на митній території України та інші.

Листи Укрвуглепрофспілки та СПО об’єднань профспілок додаються

Скачать PDF


Скачать PDF

Правовая защита | Направления деятельности | главная