зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Правовая защита

27 Травня 2021
Інспектори Держпраці можуть перевіряти документи, що не стосуються предмету перевірки?
При розгляді справи суд пояснив, що Держпраці має право винести припис та застосувати фінансову відповідальність до винної особи, якщо встановить в ході позапланової перевірки порушення законодавства про працю з питань, які не були предметом перевірки, однак є типовими для всіх працівників, та безпосередньо стосуються правопорушення, яке зумовило призначення позапланової перевірки,.

Звернувшись до суду позивач посилався на те, що позапланова перевірка Держпраці призначена із порушенням законодавства.

Підставою для проведення перевірки стало надходження повідомлення виконкому Канівської міськради, проте вказане повідомлення не можна співставити з будь якою підставою для проведення позапланової перевірки, передбачених ст. 6 Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”.

Згідно частини сьомої статті 4 Закону у разі якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав і обов’язків суб’єкта господарювання або повноважень органу державного нагляду (контролю), така норма трактується в інтересах суб’єкта господарювання.

Суд касаційної інстанції зробив висновок, що Держпраці, встановивши в ході позапланової перевірки, яка призначена у суворій відповідності до закону, порушення законодавства про працю з питань, які не були предметом перевірки, однак є типовими для всіх працівників, та безпосередньо стосуються правопорушення, яке зумовило призначення позапланової перевірки, має право винести припис та застосувати фінансову відповідальність до винної особи.
Водночас, відповідач під час проведення перевірки суб’єкта господарювання у будь-якому випадку повинен дотримуватися порядку призначення та проведення такої перевірки, визначеному законодавством України.

Відтак, колегія суддів зазначила, що правові підстави для проведення позапланової перевірки – відсутні, а тому наказ про її призначення та постанова про накладення стягнення, яка прийнята за результатами її проведення, підлягають скасуванню.
 
Постанова КАС ВС від 9 лютого 2021 року у справі № 823/752/17
 
Правовая защита | Направления деятельности | главная