зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

22 Грудня 2023
НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ПРОФСПІЛОК РЕАБІЛІТАЦІЯ І СОЦІАЛІЗАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ
21 грудня ц.р. Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу нараду з питань організації реабілітації працівників, які постраждали на виробництві під час бойових дій, і взаємодії з роботодавцями на місцях у питаннях соціалізації військових, які повертаються на свої робочі місця після демобілізації.

Мова йшла про те, яким чином підготувати підприємства, робочі місця трудові колективи до прийняття і відповідно облаштування такої людини, з розумінням того, що будуть певні проблеми, є люди з часткою втратою працездатності, посттравматичним синдромом. Тому потрібно навчити профспілкових працівників вмінню працювати з такими категоріями працівників, слухати, розуміти та забезпечувати координацію цієї роботи з регіональними та місцевими органами влади, які опікуються людьми з такими потребами, які мають статус ветеранів.
З цього огляду потрібно профкомам на підприємствах, де є потерпілі працівники і постраждалі, а таких людей у поточному періоді близько тисячі, провести опитування чи отримали вони гарантовані державою відповідні компенсації і послуги від держави як особи, які постраждали при виконанні трудових обов’язків внаслідок збройної агресії росії. Визначити, які у них є потреби, як адміністрація і профспілковий комітет додатково в рамках колективних договорів, угод допомагають в реабілітації – проведенні лікувально-оздоровчих заходів з тим. щоб людина повернулась швидше до звичайної трудової діяльності. Разом з тим ми вишукуємо можливості знаходження партнерської організації за кордоном через взаємодію з міжнародними профоб’єднаннями і профспілками з благодійними фондами, щоб залучити кошти для такої роботи. Мається на увазі психологічна адаптація і реабілітація.
Федерація профспілок України, яка є засновником акціонерних товариств «Укрпрофтур» і «Укрпрофоздоровниця» має для цього необхідну матеріальну базу і кваліфікований кадровий потенціал і потрібно це в максимальній мірі використати, як для цивільних, які постраждали при виконанні трудових обов’язків, зазнали ушкоджень здоров'я, так і для військових, які потребують такого лікування і оздоровлення.

Тому, якщо сьогодні є спроможність, є матеріальна база і підготовлені потужності для того, щоб приймати людей, потрібно відпрацьовувати ці елементи з органами державного управління і з адміністраціями самих підприємств та профспілковими комітетами.

За матеріалами ФПУ
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная