зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

11 Грудня 2023
Профспілка не погоджує переглянуті Галузевою радою розробки професійних стандартів у вугільно-промисловому комплексі.
Національне агентство кваліфікації направило до Спільного представницького органу репрезентативних українських профспілок на національному рівні проект професійного стандарту «Машиніст електровоза» (видобувна промисловість).

Дане питання було обговорено на засіданні Президії ЦК Профспілки 30 листопада поточного року. Враховуючи висловлені зауваження Профспілка не погоджує зазначений проект в наданому вигляді та зазначає наступне.

Профстандарт - це затверджені в установленому порядку вимоги до кваліфікації працівників, їх компетентності, що визначаються роботодавцями та слугують основою для формування професійних кваліфікацій.

Водночас для того, щоб професійні стандарти могли ефективно використовуватись при присвоєнні чи визнанні професійних кваліфікацій, він повинен містити компетентності за всіма дескрипторами Національної рамки кваліфікацій, за можливості включати підходи до їх оцінки.

Сформована робоча група розглядає результати функціонального аналізу та макет професійного стандарту, вносить до них свої зауваження та пропозиції й передає їх до Професійно-галузевої ради (профільного центрального органу виконавчої влади та/або профільного об'єднання роботодавців) на експертизу в галузевому (за видом економічної діяльності) розрізі та подальше його доопрацювання, погодження та затвердження відповідно до встановленої процедури.

Розробники повинні оприлюднити на офіційному веб-сайті результати обговорення із зазначенням поданих пропозицій/зауважень, відомостей щодо їх урахування та обґрунтування причин неврахування. Таким чином можна контролювати врахування пропозицій, поданих профспілками.

Слід відмітити, що після розгляду Профстандарту «Машиніст електровозу», Профспілка надала листом від 17.08.2021 № 01/134 свої зауваження, які нажаль не були враховані відповідно до процедури, але зазначений Професійний стандарт затверджено Наказом Мінекономіки від 01.11.2021 № 872-21 та занесено до реєстру кваліфікацій.

У наданому на розгляд Проєкті, кваліфікаційний розряд залежить тільки від ваги електровозу та не враховує інші виробничі фактори таки, як перевезення людей та вантажів у гірничих виробках з нахилом від 0,005% до 0,05%. Кваліфікація робітника повинна також залежати від зчіпної ваги електровоза, яку вибирають залежно від виробничої потужності шахти з урахуванням умов експлуатації.

Звертаємо вашу увагу на раніше надані зауваження по професійним стандартам «Гірник на підготовчих роботах в шахті» та «Гірник на очисних роботах в шахті» (до речі, відсутні у Єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику), які уніфікують низку професій таких, як «Прохідник», «МГВМ», «Гірник підземний», «Гірник з ремонту гірничих виробок», «Гірничомонтажник підземний», і «Електрослюсар підземний» та не відповідають переліку функцій робочої професії діючого ЄТКД.

Вищевказані професії у проектах професійних стандартів відносяться до Списку №1 Постанови КМУ від 24.06.2016 №461 виробництв, робіт, посад і показників на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, на які впливають різні фактори шкідливості відповідно до атестації робочих місць. А тому недоцільно такі професії об’єднувати для виконання робіт у шахті з різними функціональними обов’язками, як по складності їх виконання так і під різними впливом на їх здоров’я шкідливих факторів.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная