зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

22 Березня 2023
Засідання ПДК з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості України
21 березня під головуванням Першого заступника Міністра енергетики України Юрія Власенка та за участі керівника Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрія Зиміна в Міненерго відбулося засідання Постійно діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості України.

В даному засіданні від Міненерго взяли участь начальник управління охорони праці, промислової безпеки та цивільного захисту Ященко Ігор Олексійович, директор департаменту вугільно-промислового комплексу Синюк Андрій Васильович, генеральні директори державних вугледобувних підприємств та інші.

На даному засіданні було заслухано звіти керівників вугледобувних підприємств щодо стану охорони праці та промислової безпеки, забезпечення безпечного ведення гірничих робіт в умовах тривалої широкомасштабної військової агресії російської федерації проти України і узгодження Планів розвитку гірничих робіт на 2023 рік з Державною службою України з питань праці.

Також було заслухано доповідь заступника директора Інституту геотехнічної механіки ім. М.С. Полякова НАН України, д.т.н., член-кореспондента НАН України Круковського Олександра Петровича на тему: «Про реалізацію єдиної науково-технічної політики в галузі охорони праці та техногенної безпеки».

В свою чергу очільник Профспілки Андрій Зимін у своєму виступі наголосив щодо за наявних тяжких умовах праці та значних фізичних навантажень завдається серйозна шкода життю і здоров’ю шахтарів. З веденням бойових дій на території України значно ускладнилися умови й без того нелегкої праці шахтарів. Обстріли вуглевидобувних підприємств призводять до обвалів і знеструмлення шахт, калічать та забирають життя гірників. Проте,навіть у таких небезпечних умовах видобуток вугілля не припиняється.

Профспілковий лідер звернув увагу присутніх на нестачу на вугледобувних підприємствах підземних працівників з видобутку вугілля. Мають місце випадки, коли працівників направляють на виконання робіт не за фахом, що приводить до неприємних наслідків. Керівному складу шахт потрібно більш уважно підходити до збереження життя і здоров’я підлеглих працівників.

Втім, через гостру нехватку підземних робітників залишаються проблеми зростання інтенсивності праці зі зверх нормативними навантаженнями, наслідком чого є зниження якості професійної діяльності та виникнення аварійних ситуацій, при тому рівень заробітної плати не відповідає навантаженню. Така ситуація властива, як на державних так і на приватних підприємствах.

Головою Профспілки було запропоновано посилити роботу і у напрямку бронювання працівників галузі.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних ризиків, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки.

На останок Андрій Зимін наголосив на тому, що головною метою кожного роботодавця і працівника є зниження рівня виробничих ризиків шляхом профілактики травматизму і професійних захворювань, формування свідомого ставлення суспільства до культури безпеки праці.

За підсумками проведеної наради прийнято відповідне протокольне рішення.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная