зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

26 Листопада 2021
ПОСИЛЕННЯ ВПЛИВУ ПРОФСПІЛОК В ПЕРІОД РЕФОРМУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА У СФЕРІ ОХОРОНИ ПРАЦІ.
З 17.11 по 19.11.2021 у Будинку профспілок пройшов триденний семінар-тренінг "Посилення впливу профспілок під час реформування законодавства у сфері охорони праці. Змінюючи - покращуй!", що проводився в рамках проєкту Union to Union «Зміцнення професійного потенціалу профспілок щодо захисту прав працівників у сфері охорони праці - основоположного права міжнародних трудових стандартів» відповідно до договору між Міжнародною конфедерацією профспілок і Федерацією профспілок України.

Майже 100 представників різних профспілкових організацій з усіх куточків України онлайн та 20 осіб оффлайн взяли участь у цьому актуальному та своєчасному заході.

За програмою учасниками семінару опрацьовано низку питань за 5 модулями:
1. «Основи сучасного національного законодавства у сфері охорони праці»;
2.«Основні міжнародні норми та Директиви Ради ЄС у сфері безпеки та гігієни праці»;
3. «Роль та участь профспілок у реформуванні національного законодавства у сфері охорони праці, його гармонізація з міжнародними і європейськими стандартами»;
4 «Загрози та виклики профспілковому руху в Україні в умовах реформування законодавства про охорону праці, спрямованого на ліберізацію та дерегуляцію трудових відносин. Шляхи та перспективи їх вирішення»;
5.«Профспілкові організаційні компанії. Роль профспілкового органайзера в сфері охорони праці. Кращий міжнародний досвід та практики».

Спікерами семінару були заступник Голови ФПУ Андреєв В.М, фахівці апарату ФПУ департаменту охорони праці (Андрієвський Ю.З., Горюн Т.М., Казакова Д.М.), департаменту правового захисту, соціального діалогу та колдоговірного регулювання (Орловська І.О.), департаменту міжнародних зв’язків (Кравчик Р.І.), представники членських організацій ФПУ, менеджер Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» Жолт Дудаш.

У зазначеному заході прийняв участь головний технічний інспектор ЦК Профспілкипрацівників вугільної промисловості України Валерій Шепелєвич, який відмітив, що семінар організовано та проведено на високому рівні. Особливо важливим блоком був аналіз проекту Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі».

Основні вимоги Профспілок щодо усунення ризиків порушення прав працівників, які необхідно включити до законопроекту це відновити права працівників на пільги та компенсації на роботах із важкими та шкідливими умовами праці (заходи з профілактики), забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами; фінансування заходів з охорони праці щодо поліпшення умов, безпеки праці, здоров’я та захисту працюючих; економічні заходи заохочення роботодавців (знижки, надбавки, пільгові умови та кредити, податкові пільги); права представників профспілок та їх об’єднань на здійснення громадського контролю, регулювання питань безпеки, умов праці та охорони здоров'я працівників у колективному договорі, угоді.

Проведення таких семінарів дає надію, що спільними зусіллями ми не допустимо звуження прав працівників на безпечні і здорові умови праці та прав профспілок під час реформування трудового законодавства та законодавства у сфері охорони праці.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная