зробити стартовою додати в обране


Направления деятельности

Охрана труда, здоровья и экологии

18 Листопада 2021
Керівникам державних шахт доручили провести позапланові перевірки знань працівників з безпеки праці
Під головуванням першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка 12 листопада відбулося чергове засідання Постійно діючої комісії з охорони праці та промислової безпеки у вугільній промисловості Міненерго.

У засіданні взяли участь голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Андрій Зимін, представники Державної служби України з питань праці, Державної воєнізованої гірничорятувальної служби у вугільній промисловості, Фонду соціального страхування України, інститутів та наукових установ, фахівці Міненерго, а також керівники вугледобувних підприємств, технічні керівники, заступники генеральних директорів (директорів самостійних шахт) з охорони праці вугледобувних підприємств.


На засіданні обговорювалися питання дотримання роботодавцями й працівниками законодавства з охорони праці, створення на підприємствах безпечних та нешкідливих умов праці, зокрема, в умовах пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, яка змусила перейти до нових форм діяльності та створила нові додаткові ризики щодо безпеки та гігієни праці.

У своєму виступі голова Профспілки Андрій Зимін зазначив, що нині вітчизняний вуглепром переживає не найкращі часи. Особливо нестабільною є ситуація на державних шахтах, яких на підконтрольній українській владі території залишилося всього 33.Через брак фінансування підприємств на належному рівні - гірників не забезпечено засобами індивідуального та колективного захисту. Державні шахти наразі перебувають у дуже скрутному становищі. Кошти, які надходять з Державного бюджету не покривають витрати на виплату заробітної плати. На даний час заборгованість складає понад 1,6 млрд.грн. Ситуація, яка склалася на вугледобувних підприємствах, через недостатнє бюджетне фінансування програм з реструктуризації та охорони праці, довготривале невирішення повернення галузевих соціальних гарантій працівникам підприємств усіх форм власності та прийняття Урядових рішень, які зменшують обсяги коштів, що можуть спрямовуватися підприємствами для забезпечення вугледобувного виробничого процесу зробили керівників та трудові колективи заручниками ситуації, а виробництво поставили на самознищення.

Довідково:
За 9 місяців 2021 року сталося 264 нещасних випадків загального виробничого травматизму (за аналогічний період 2020 року – 211 випадків), у тому числі - 6 із смертельними наслідками (у 2020 році 10 випадків). У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року загальний травматизм збільшився на 53 випадки (+25,1%). Коефіцієнт частоти загального виробничого травматизму на 1000 працюючих у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року збільшився на 1,6 і складає – 6,6.
За 9 місяців 2021 року зареєстровано 815 випадків профзахворюваності, що на 319 випадків більше, ніж за аналогічний період минулого року (496 випадків у 2020 році).
Протягом 9 місяців 2021 року на вугледобувних підприємствах, що належать до сфери управління Міненерго сталося 16 надзвичайних ситуацій техногенного характеру з них: 4 аварії та 12 аварійних ситуацій.
Разом з тим, протягом 9 місяців 2021 року загальна кількість аварійних ситуацій на державних вугледобувних підприємствах збільшилась у двічі на 6 випадків (всього 12 випадків).


Комісія розглянула підсумки роботи вугледобувних підприємств з питань охорони праці і промислової безпеки за ІІI квартал та 9 місяців 2021 року.

За результатами засідання керівникам вугледобувних підприємств разом з Державною воєнізованою гірничорятувальною службою у вугільній промисловості доручили провести позапланову перевірку знань працівників щодо правил поведінки під час аварій, сигналів аварійного оповіщення, запасних виходів, місць розташування засобів протиаварійного захисту і самопорятунку.

Керівників державних вугледобувних підприємств було попереджено про персональну відповідальність за забезпечення належного стану охорони праці та промислової безпеки і виконання заходів для його поліпшення.
Охрана труда, здоровья и экологии | Направления деятельности | главная